Crnogorski da bude službeni u Vrbasu

#Srbija #SlužbeniJezik

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine (NSCNM) u Republici Srbiji uputio je zahtjev predsjedniku Opštine Vrbas za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini.

Zastava NSCNM

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji, u zahtjevu upućenom predsjedniku Opštine Vrbas Milanu Glušcu, ukazuje da prema zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji te opštine živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

„Na taj način su se stekli zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas“, navodi se u zahtjevu Nacionalnog savjeta.

Oni podsjećaju da se u članu 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma navodi: „Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima posllednjeg popisa stanovništva“.

Iz Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne zajednice podsjećaju da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je, kako su kazali, obaveza opštine, da odmah i bez oklijevanja pokrenete inicijativu za izmjene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

„Ukazujemo da Ustav Republike Srbije članom 11. utvrđuje da država štiti prava nacionalnih manjina i jamči im posebnu zaštitu u ostvarivanju pune ravnopravnosti i nacionalnog identiteta, a članom 75. garantuje nacionalnim manjinama upotrebu jezika, u skladu sa zakonom“, navodi se u zahtjevu.

Oni podsjećaju i na Preporuku koju je 19.09.2013. Opštinskom vijeću uputio Pokrajinski ombudsman, a u kojoj se kaže: „Potrebno je da Opštinsko vijeće opštine Vrbas, kao ovlašćeni predlagač, uputi Skupštini opštine Vrbas na razmatranje i donošenje Predlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, kojim će se Statut opštine Vrbas uskladiti sa stavom 2. člana 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma. Izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas će se uvesti na teritoriji opštine Vrbas u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo“.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!