Čuvajmo multietničko bogatstvo

#CrnaGora #MitropolitMihailo #PoznateLičnosti #GeneralniKonzul

Crna Gora je domovina svih nas i samo ujedinjeni u poštovanju svih njenih građana i svih njihovih različitosti, čuvamo njeno multietničko i multikonfesionalno bogatstvo, poručeno je iz Asocijacije dijaspore.

Mitropolit Mihailo i muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo efendija Fetić

Predsjedništvo Saveza crnogorskih asocijacija u Njemačkoj (SCANJ) u saradnji sa NVO Asocijacije za saradnju sa dijasporom iz Bara, organizovalo je u Frankfurtu svečanu večeru povodom međuvjerskih susreta, razumijevanja različitosti i vjerske tolerancije među iseljenicima iz Crne Gore koji žive u Njemačkoj.

Gosti su bili mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo sa saradnicima i muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo efendija Fetić.

Osim visokih vjerskih velikodostojnika svečanosti su prisustvovali i predstavnici Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu , generalni konzul Branislav Karadzić, kao i brojne poznate ličnosti iz dijaspore iz svih oblasti društvenog života.

Predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković je istakao, da su suživot i tolerancija ono što članice SCANj-a više od decenije njeguju, “učeći svoju djecu da otvorena srca poštuju osjećanja drugih i drugačijih”.

“Zato je pružena ruka prijateljstva naših vjerskih vođa potvrda našeg iskrenog rada”, poručio je Stanković.

Susret u Frankfurtu

Predsjednica NVO Asocijacije za saradnju sa dijasporom Vera Kirović u pozdravnom pismu , kao suorganizator događaja zahvalila je prisutnima što su prepoznali ideju iskrenost u namjeri da svi možemo pokazati dobru volju i spremnost za dijalogom.

„Pružiti ruku prijateljstva i uraditi sve da se prevazilaze nepotrebne podjele iz prethodnog perioda, jer Crna Gora je domovina svih nas i samo ujedinjeni u poštovanju svih njenih građana i svih njihovih različitosti, čuvamo njeno multietničko i multikonfesionalno bogatstvo i jedino uz takav sklad možemo raditi na njenoj promociji i afirmaciji njenih interesa uz poštovanje interesa svakog njenog građanina”, navela je Kirović u pismu.

Na skupu je dat je značaj očuvanju multietničke zajednice, jačanju saradnje i toleranciji među ljudima.

„Razmijenjene su ideje o mogućnostima jače međuvjerske saradnje među dijasporom porijeklom iz Crne Gore. Dogovoreni su i koraci buduće saradnje“, saopšteno je iz Asocijacije dijaspore.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!