Formiran Forum mladih Asocijacije dijaspore

#VeraKirović #AsocijacijaDijaspore

U Lovćencu je formiran Forum mladih Asocijacije dijaspore. Za predsjednika je imenovan Aleksa Giljen iz Feketića – Opština Mali Iđoš.

u Lovćencu formiran Forum mladih Asocijacije dijaspore

Na konstitutivnoj sjednici za članove predsjedništva izabrani su Anastazija Bukilić iz Njemačke, Adrian Radončić iz Australije, Refik Gul Muković iz Turske, Adrian Jahović iz Sjedinjenih Američkih Država i Lucia Daniza Petričević iz Argentine.

Vera Kirović

„Skupština Asocijacije dijaspore je donijela Odluku o formiranju Foruma mladih, jer mladi porijeklom iz Crne Gore moraju aktivno, motivisano i proaktivno učestvovati u procesima donošenja Odluka o saradnji i načinu saradnje sa Crnom Gorom“, kazala je predsjednica Asocijacije Vera Kirović.

Ona je saopštila da je ideja o formiranju Foruma mladih Asocijacije dijaspore, upravo potekla od mladih članova iz Lovćenca, Feketića, Bačkog Dobrog Polja, Kule, Vrbasa, Kruščića…

Kirović kaže da svi članovi Asocijacije dijaspore, prvenstveno predšjednistvo smatraju da je Lovćenac prijestonica dijaspore Crne Gore, pa je i ta činjenica bila odlučujuća da konstitutivnu sjednicu Foruma mladih organizuju upravo u prijestonici dijaspore.

„Forum mladih Asocijacije dijaspore će biti odskočna daska za sve mlade ljude koji žele dati doprinos na stvaranju saradnje između mladih ljudi porijeklom iz Crne Gore, uključujući međunarodni volonterski rad i umrežavanje udruženja sa svih kontinenata, čiji su članovi porijeklom iz Crne Gore. Buduća saradnja mladih porijeklom iz Crne Gore će biti sredstvo za unapređenje međukulturalnog dijaloga, tolerancije, solidarnosti sa ciljem otklanjanja stereotipa i predrasuda kao i izgradnje društava zasnovanih na međusobnom razumijevanju i poštovanju svih različitosti, sa ciljem podsticanja građanske svijesti , privrženosti i pripadnosti državi Crnoj Gori“, zaključila je Kirović.

Konstitutivnoj sjednici foruma mladih prisustvovali su i predsjednik Opštine Mali Iđos, Marko Lazić, predstavnica generalnog konzulata Crne Gore iz Sremskih Karlovaca, Ljiljana Campara, predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Pal Karolj i potpredsjednik Nacionalnog savjeta Crnogorske manjine u Srbiji, Nikola Muhadinović kao i predsjednici većine crnogorskih Udruženja iz Lovćenca. Podršku i čestitku za formiranje Foruma mladih su uputili direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, generalni konzul u Srbiji Miodrag Kankaraš, potpredsjednik Asocijacije dijaspore Safet Beljo Radončić, udruzenje Monte Australija iz Sidneja i udruženje Cetinje iz USA.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!