Iseljenici da ulažu u Crnu Goru

#FilipVujanović #Dijaspora #CrnogorskaDijaspora #CrnogorskiIseljenici

Iseljenci su nesebično pomogli u obnovi crnogorske državnosti, ocijenio je predsjenik države, Filip Vujanović i pozvao ih da ulažu u Crnu Goru naročito njen sjeverni region.

Vujanović: Nije dobro da se stvara utisak da iseljenička zajednica nema zajedničko djelovanje (foto: Vlada CG)

Vujanović je kazao da su iseljenici, kao organski dio države i bitan dio njene promocije u međunarodnoj zajednici, učinili mnogo za Crnu Goru i njen prosperitet.

„Učinili ste to, prije svega, dajući nesebičnu pomoć obnovi crnogorske državnosti. To se u Crnoj Gori prepoznalo, vrlo se uvažava i pamti“, naveo je Vujanović.

On je pozvao iseljenike da ulažu u Crnu Goru, naročito one koji su uspjeli u biznisu i stvorili kapital.

„Pozivam vas da iskoristite sve benefite koje Crna Gora ima. Uložite ovdje, ovdje se ulaganje isplati, ova država cijeni uloženo i obezbjeđuje izvačenje profita“, kazao je Vujanović na sjednici Savjeta za saradnju sa iseljenicima.

On je isljenike pozvao da ulažu sa punim povjerenjem i uz garancije koje se daju. „Posebno vas pozivam da ulažete u sjever Crne Gore“.

„Važno je da vaša iskustva, kapital i emociju prema Crmnj Gori iskoristimo kao poziv ostalima da ulažu u Crnoj Gori. Jer ako naši ljudi iz inostranstva ulažu ovdje onda je lakše, konkretnije, efikasnije i uspješnije pozvati ljude“, smatra Vujanović.

On je poručio isljenicima i isljeničkim organizacijam da imaju zajednički odnos prema domicilnim državama u očekivanjima koja imaju od njih. „Naša udruženja imaju različite oblike djelovanja i aktivnosti, ali su u smislu strateškog odnosa prema domovini, u obavezi da koordinirano djeluju“.

„Nije dobro da se stvara utisak da iseljenička zajednica nema zajedničko djelovanje prema domicilnoj državi, a bilo je tih primjera“, ocijenio je Vujanović.

Učesnici sjednice Savjeta za saradnju sa iseljenicima

„Isljeništvo razvojna šansa Crne Gore“

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, ocijenio je su iseljavanjem crnogorski građani postali bogatiji, ne samo materijalno nego i iskustveno, znanjima, ali i sposobnošću da se dokažu radom i dostignućima.

On je ocijenio da su na međunarodnom planu isljenici značajni kao spona Crne Gore i zemalja u kojima žive.

Foto: Vlada CG

Princ Nikola Petrović – Njegoš, rekao je da je vjernost korjenima, porodicama i crnogorskim planinama bila odlučujuća za priznavanje Crne Gore i njene herojske prošlosti.

„Impertiv solidarnost nas povezuje i čini vječnim. No, isto tako moramo da upotrijebimo svoje iskustvo i umijeće da se čuje za Crnu Goru, ali i da joj pomognemo da pronađe svoju socio-ekonomsku ravnotežiu“, ocijenio je princ.

On je rekao da je siguran da iseljenici mogu da odigraju značajnu ulogu i izvanih administrivanih aktivnsoti i različitih veza koji ih spajaju sa Crnom Gorom i da doprinsu skladnom razvoju zemlje.

Foto: Vlada CG

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, ocijenio je da je briga za isljenike i njihove potomke koji žive u inostranstvu sastavni dio unutrašnje i spoljne politike Crne Gore.

On je kazao da ispred državnih institucija i organa Crne Gore postoje svijetli primjeri koji shvataju važnost praktičnog pristupa i odgovora na invicijative iseljenika.

„Samo je u zajedništvu naša snaga i mogućanot a uradimo nešto na uanpređenju odnosa matice i iseljenika što je dug, obaveza i ineteres Crne Gore i naših iseljenika“, kazao je Mitrović.

On je apelovao na sve da u raspoloživim okvirima učine sve na jačanju kontakata sa isljeništvom, unapređivanju njihovih statusa i prava, jačanju kulturnih, poslovnih i drgih veza sa maticom.

Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom, Nenad Popović, kazao je da članovi tog tijela iz matice koji pridaju kultirnim institucijama, ministarstvima, lokalnim upravama, univerzitetima, nevladinim sektorm i nezavisnim intelektualcijama predstavljaju neprocjenjiv potencijal i bogastvo savjeta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!