Most između Crne Gore i dijaspore

#EsadRastoder #BošnjačkiSavez #BošnjačkiSavezCrneGore

Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku je osnovan 2009. godine u Njujorku i to na inicijativu predsjednika Saveza, Esada Rastodera, i još dva predlagača, profesora Džema Hota i dr Bajrama Mulića.

Nakon osamostaljenja Crne Gore stvorila se potreba, a i prilika da se formira organizacija koja će brinut o Bošnjacima i svim ostalim građanima porijeklom iz Crne Gore. Tada je predviđeno da Savez bude most između građana koji žive u Crnoj Gori i građana iz Crne Gore koji žive u SAD.

Savez promoviše Crnu Goru i njen zaokret u politici, kao i evroatlanske integracije i pristup NATO-u. Jedan od glavnih zadataka Bošnjačkog saveza je borba za građanska, vjerska i nacionalna prava svih građana koji su iz Crne Gore, a posebno Bošnjaka. U užem rukovdstvu organizacije su ljudi iz svih crnogorskih opština koji žive u Njujorku.

„Prema svim pokazateljima, samo za prvih šest mjeseci imali smo 1.365 članova, čime smo oborili sve rekorde popularnosti. Danas je članstvo nešto manje“, kaže Esad Rastoder, predsjednik BSCG.

Pročitajte još:   Neobična sahrana - tijelo u Australiji, duša u Crnoj Gori

Bošnjački savez i predsjednik Esad Rastoder, dali su nemjerljiv doprinos u projektu vraćanja samostalnosti Petnjici. Ideja o osamostaljenju opštine Petnjica je lobirana na više desetina sastanaka, tribina i skupova. Gosti predsjednika BSCG i te organizacije bili su zvaničnici iz Petnjice, Berana i cijele Crne Gore, sa kojima su napravljeni razgovori.

Humanitarni rad ove organizacije prevazilazi okvire uobičajene brige za ljude iz svog rodnog kraja. U više desetina akcija, članovi Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku su pokazali kako i na koji način se poštuje i ne zaboravlja svoj korijen, početak i nastajanje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!