Na Petrovaradinu „Likovna zbirka Skupštine CG”

#IvanBrajović #BranislavMićunović

IzložbU „Likovna zbirka Skupštine Crne Gore”, poklon Crnogorskoj dijaspori i cijeloj kulturnoj javnosti Srbije povodom posjete delegacije Skupštine Crne Gore toj zemlji, otvorio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović. Reprezentativna dijela crnogorskih i regionalnih slikara u vlasništvu Skupštine, prvi put se prikazuju van granica Crne Gore.

.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potredsjednik Ivan Đoković, zamjenik gradonačelnika Novog Sada, pokrajinski sekretari i drugi najviši zvaničnici Vojvodine, kao i brojni pripadnici crnogorske dijaspore u Vojvodini.

.

„Nije slučajno što ovu zbirku prvi put van Crne Gore predstavljamo ovdje, jer znamo da prijateljski odnosi naših zemalja traju dugo. Bilo je u istoriji i biće u budućnosti nerazumijevanja i nesporazuma, ostvarenih i neostvarenih ambicija raznih političkih i ideoloških struktura, ali rješavala su to davna vremena sa raznim posljedicama, i rješavaće naredna. Prošlost je zaloga, kao što je sadašnjost amanet našim budućim generacijama od „Panonskog“ do Jadranskog mora. Vječne su Crna Gora i Srbija, ali ljudi nijesu vječni. Zato „ljudski“ – u ljubavi, povjerenju i poštovanju proživimo naš vijek pod ovim divnim suncem, u našim divnim zemljama obasutim prirodnim ljepotama i nadojenim talentovanim ljudima, ukrašenim izvanrednim djelima svih umjetnosti. Za to su mi večeras svjedoci djela 19 umjetnika koji su neprocjenjiva pratnja crnogorskoj delegaciji u posjeti državi Srbiji“, rekao je Brajović na prijemu koji su u Svečanim salonima na Petrovaradinu priredili ambasador Branislav Mićunović i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš.

.

„Neprestano se staramo oko toga da kultura bude dobar kontekst, dobar tepih politici. Kultura je najjače sredstvo za uzvišene i plemenite gestove i osjećanja. Ova izložba ostavlja dubok utisak. Ona priliči ovom prostoru i ljudima koju su veceras ovdje, a to su crnogorska dijaspora i naši gosti pretežno iz Vojvodine. Eto jednog gesta i prilike da vide svoje slikare, da vide veceras djela koja možda nikada nisu vidjeli, a naši i njihovi gosti da dožive energiju ovakvih 19 djela“, kazao je crnogorski ambasador u Srbiji, Branislav Mićunović.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!