Najbolji recitatori putuju na Cetinje

#PrincezaKsenija

Učenici iz 14 osnovnih i srednjih škola iz Vojvodine učestvovali su na Pokrajinskoj smotri recitatora na crnogorskom jeziku u Lovćencu, a pobjednici su osvojili nagradno putovanje na Cetinje, saopšteno je iz Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“.

.

Učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Vrbasa, Jovan Čabarkapa i Jovan Dragnić bili su najbolji u kategorijama za niži i srednji uzrast, dok su u kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto podijelile Jana Krivokapić, učenica Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić” iz Srbobrana i Maša Bilić iz Gimnazije “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa.

„Svi učesnici smotre su dobili prigodne nagrade, među kojima knjigu `Pravopis crnogorskog jezika` poklon od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, i zastavu Crne Gore poklon od Udruženja Crnogoraca Srbije `Krstaš`. Pobjednici iz sve tri kategorije, zajedno sa svojim nastavnicima, osvojili su nagradno putovanje na Cetinje, prijestonicu Crne Gore“, istakli su iz „Princeze Ksenije“.

.

Nagrade najboljim uručio je publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović, koji je istakao da je uspješna realizacija Druge pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku najljepši poklon crnogorske dijaspore svojoj postojbini Crnoj Gori za vašingtonsko dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezik.

Žiri su činile profesorica književnosti i jezika Snežana Marković, dugogodišnja recitatrka i voditeljka Milena Bulajić i profesorica književnosti Aleksandra Vučinić.

„Sjenku na izuzetno pozititivan događaj u crnogorskoj zajednici baca ponašanje Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji, koji ne samo da nije podržao manifestaciju već je i blokirao dobijena pokrajinska sredstva za tu namjenu, ne želeći da ih proslijedi organizatorima smotre“, saopšteno je iz CKPR „Princeza Ksenija“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!