Organizovati Dane CG u Njemačkoj

Predstavnici udruženja Crnogoraca iz Njemačke spremni su da partnerski sa Crnogorkom kulturnom mrežom (CKM) organizuju kulturne događaje, koji će doprinijeti jačanju crnogorskog identiteta i očuvanju kulturnog naslijeđa.

.

To je saopšteno tokom sastanka predstavnika udruženja Crnogoraca iz Njemačke i predsjednika CKM-a Aleksandra Damjanovića, u prostorijama ambasade Crne Gore u Berlinu. Sastanku su prisustvovali predstavnici ambasade Hamdi Hasani i Marko Stevanović.

Kako je saopšteno iz CKM-a tema razgovora je bila očuvanje crnogorskog kulturnog naslijeđa i identiteta u Njemačkoj, u kojoj živi oko 21 hiljada Crnogoraca.

„Predstavnici udruženja su izrazili zadovoljstvo dobrom saradnjim koju imaju sa ambasadom i Upravom za dijasporu, istakli su da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori i iskazali radost zbog napretka koji postiže Crna Gora“, saopšteno je iz CKM-a.

Predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović je zahvalio predstavnicima crnogorske zajednice za doprinos koji su dali obnovi crnogorske suverenosti, i zahvalio im jer pored uobičajenih svakodnevnih obaveza nalaze vremena da se bave radom svojih udruženja.

On je istakao da je veoma važno da crnogorska zajednica u Njemačkoj godišnje organizuje makar jedan događaj po kojem će biti prepoznatljiva u Njemačkoj, kao ostale manjinske zajednice.

Damjanović je apelovao na predstavnike udruženja da je, radi očuvanja crnogorskog imena, veoma važno da se potrude da u rad svojih udruženja uključe što više mladih.

Damjanović je izrazio spremnost CKM-a da pruži podršku crnogorskoj zajednici u organizovanju manifestacije Dani Crne Gore u Njemačkoj, koja bi postala tradicionalna, i po kojoj bi naša zajednica postala prepoznatljiva.

„Kroz ovu manifestaciju svoj interes bi imala i njihova matica Crna Gora koja bi tom prilikom mogla predstaviti svoje turističke i privredne potencijale. Naša organizacija očekuje da će ta manifestacija uz koordinaciju ambasade ove ili naredne godine biti realizovana“, kazao je Damjanović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!