Osnovana Američko-Kanadska Unija

#CrnogorskaDijaspora

Osnovana je Američko-Kanadska Unija, koju čine sedam udruženja iseljenika i njihovih potomaka koji žive u Americi i Kanadi, kazala je za Radio Crne Gore predsjednica Asocijacije dijaspore Vera Kirović.

(ilustracija)

Kako je objasnila, Uniju čine Bošnjački Savez Crne Gore Njujork, Crnogorsko Udruženje „Cetinje“ Indijana, Udruženje iseljenika iz Crne Gore „21 Maj“ Njujork, Crnogorsko Kanadska Asocijacija Vankuver, Udruženje Crnogoraca Njujork, Fondacija Petnjica Njujork, Akademija sportova Njujork.

„Osnovni ciljevi su podsticanje razvoja građanske svijesti, privrženosti i pripadnosti iseljenika državi Crnoj Gori, očuvanje kulture, istorije, običaja i tradicija naroda iz Crne Gore i drugih vrijednosti koje pripadaju narodima koji Crnu Goru doživljavaju svojom matičnom domovinom, uz poštovanje svih različitosti“, naglasila je Kirović.

Istakla je da je cilj i promocija kulturnih , ekonomskih i drugih vrijednosti Crne Gore u sredinama gdje živi radi i djeluje dijaspora iz Crne Gore.

„Na predstojećoj tematsko izvještajnoj Skupštini koja će se održati 19.oktobra u Njujorku u Uniju će se učlaniti sva zainteresovana društva i udruženja s područja Amerike i Kanade, kao i srodne organizacije iz matične domovine, koje imaju ciljeve i projekte koji stvaraju bolje i veće pretpostavke za uključenje iseljenika u društveni i ekonomski život matične države“; kazala je Kirović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!