Osnovana Unija za Sjevernu Ameriku

#Njujork #UnijaZaSjevernuAmeriku

U Njujorku je osnovana Unija za Sjevernu Ameriku, koju čini sedam crnogorskih iseljeničkih udruženja.

.

Za predsjednika je izabran Esad Rastoder iz Bosnjačkig saveza Crne Gore, predsjednika Upravnog odbora Marko Orahovac iz Udruženja 21. maj, a članove savjeta Mirsad Jahović iz Udruženja Cetinje i Vesko Karadžic iz Crnogorsko – kanadske asocijacije.

Predsjednik Unije, Esad Rastoder je istakao da su vrata otvorena i za ostala Uruženja koja su dobronamjerna i žele dobro Crnoj Gori. Poručio je da politika neće biti u sveri interesovanja Unije, a jedina partija za koju će raditi je, kako kaže, Crna Gora.

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović poručio je da Unija ima punu podršku institucije na čijem je čelu.

„Moja preporuka je da se Unija koncetriše na ključna pitanja popout razvoja obrazovne, kulturne i privredne saradnje, naglasio je Mitrović.

Poslanik u Skupštini Crne Gore i član odbora za međunarodnu saradnju i iseljenike Ervin Ibrahimović je kazao da je formiranje Unije velika poruka ostalim iseljeničkim udruženjima.

„Uniju, kao i našu domovinu čine svi narodi koji su porijeklom iz Crne Gore, zato čuvajte tu vrijednost jer je to najbolja dobitna kombinacija za Vas i one koji žive daleko od svoje matične države“, naglasio je Ibrahimović.

Generalni konzul u Njujorku, ambasador Željko Stamatović je rekao da formiranje Unije predstavlja korak naprijed i dokaz o savezništvu i Crnoj Gori onakvoj kakva jeste i takvu našu domovinu moramo i ovdje predstavljati na pravi način.

Na osnivačkoj skupštini izabrani su i ostali organi uprave, a zaključeno je i da se uspostavi saradnja i sa Asocijaciom dijaspore. Konstatovano i da Unija ubuduće posebnu pažnju pokloni obilježavanju najznačajnijih nacionalnih praznika – Danu državnosti i Danu nezavisnosti.

Radio Crne Gore, Zarko Božović

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!