Politički zatvorenik i nova žrtva odnosa na Kosovu  i Metohiji – Ko je Oliver Ivanović ?

 

#OliverIvanović #KosovoiMetohija

Oliver Ivanović  je srpski političar sa Kosova i Metohije. On je bivši  državni sekretar za Kosovo i Metohiju u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član jedne manje srpske političke stranke, Socijaldemokratske partije, politički i humanitarni lider kosovsko-metohijskih Srba sa severa uglavnom, konkretno Kosovske Mitrovice. Bio je član Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Velemajstor je u karateu. Početkom 2016. je od strane Euleksovog suda osuđen na 9 godina zatvora zbog ratnih zločina koje je, anvodno, počinio nad kosovskim Albancima kao zapovednik srpskih paravojnih formacija u Kosovskom ratu.

Rođen je 1. aprila 1953. godine od oca profesora istorije Bogdana i majke profesorke srpskog jezika i književnosti Olge, u porodici crnogorskog porijekla, u selu Rznić kod Dečana.

Životni san kao mladića mu je bio da postane pilot, pa je postao pitomac prestižne Vojne akademije u Zagrebu. U Zagrebu je započeo ozbiljno treniranje karate-a za vrijeme studija. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napušta zagrebačku vojnu akademiju nakon što mu je konstatovano da ima urođeni oštećen vid. Vraća se na Kosovo i pohađa i uspješno završava Mašinski fakultet u Mitrovici, ogranak Univerziteta u Prištini. Naknadno i apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Nastavlja paralelno sa svojim studijima profesionalno usavršavanje svoje borilačke veštine, dobija nove pojase, i dostiže vrhunac kada je osvojio prvenstvo u karate takmičenju Kosova. Dobija i određeni međunarodni prestiž postavši počasni međunarodni karate sudija, što dovodi do usavršavanja njegovog poznavanja stranih jezika koje je poveo još iz srednjeg obrazovanja. Govori engleski, albanski i italijanski jezik.

Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba nalazio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretii za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje.[9] Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.

Bio je najznačajniji lider Srba sa Severa Kosova neposredno nakon rata i do sredine dvehiljaditih. Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji.

Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba „Trepča“.

Oženjen je i otac četiri sina: Janka, Nikole, Žarka i Bogdana.

Ubijen je na vratima svoje kancelarije u rano jutro 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!