Sanirajte spomenik Bora i Ramiza

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M.Vujičić uputio je pismo predsjedniku Opštine Priština, Špendu Ahmetiju u kojem ga poziva da što je moguće prije u centralnom parku u Prištini sanira oskrnavljeni spomenik Bora Vukmirovića i Ramiza Sadikua.

Foto: UCKFoto: Foto: UCK

Vujičić je u pismu pozvao Ahmetija da, kako je kazao, održi obećanje koje je dao prije više od godinu dana.

„Tako skrnavljeni spomenik već dugi niz godina predstavlja ruglo i sramotu glavnog grada, umjesto da predstavlja naš ponos i dokaz najveličanstvenijeg primjera Narodnooslobodilačke borbe i zajedništva Albanaca, Crnogoraca i Srba protiv fašizma. Ovaj spomenik je svojevrsni demant svima onima koji govore da mi ne možemo živjeti zajedno u miru i ljubavi. Da mi to možemo!“, navodi se u pismu Vujičića.

On je istakao da upravo zbog ideja i vrijednosti Bora i Ramiza koje promovišu i čuvaju slobodarstvo i antifašizam, njihova djela ne samo da ne blijede, već postaju sve sjajnija.

„Njihova trajnost proizilazi iz činjenice da je to bila odbrana ne samo nacionalnih, već univerzalnih civilizacijskih vrijednosti. Onih vrijednosti na kojima počiva savremeni demokratski svijet. Priča o Boru i Ramizu, nastavlja se i dopisuje, jer je savremena. Rušenjem i skrnavljenjem njihovog spomenika njihove vrijednosti nemogu biti manje, jer su takve ljudske veličine duboko urezane u našim srcima i pamćenjima. Njihove suštinske vrijednosti i poruke su neprolazne. Stoga veličanjem i čuvanjem njihovih djela mi zapravo veličamo i čuvamo Kosovo“, kazao je Vujičić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar