„Sela su željna mobe, svadbi i rađanja“

#Dijaspora

Družiti se sa divnim ljudima, kojima je Crna Gora svetinja, nemoguće je ne osjetiti duh nekih prošlih vremena i ne pomisliti da se za zavičaj diše, živi i umire, kazala je predsjednic Asocijacije dijaspore Vera Kirović na manifestaciji „Posjedak u zavičaju“, održanoj u Kosijerima.

.

„Svijet je jedan, život je jedan i zavičaj je jedan. Na njega se oslanjaju misli, sjećanja, pamćenja ,djela i istina. Zapamćeni doživljaji iz djetinjstva i mladosti su svetinja sa kojom se ništa ne moze porediti. Uspomene na djeda, babu, oca, majku, na obićaje, jezik, kulturu, na odrastanje svako od nas čuva da se ne bi izgubio,a slike djetinjstva su najiiskrenija percepcija i obrazac za cijeli život“, naglasila je ona.

Kirović je kazala da se raduje zavičaju kao dijete majčinom zagrljaju, smatrajući da su njegove granice međe svijeta.

„Poražavajuća je slika naših napuštenih sela u kojima su zarasle utabane staze, u kojima se naziru siluete starih kamenih kuća u kojima se gase ljudi i patrijahalna porodica. Sela su nam željna prela, mobe, svadbi i rađanja. Zato moramo iskazati posebnu zahvalnost inicijatorima i organizatorima `Posjedka u zavičaju`, koji nas ovom lijepom manifestacijom podsjećaju da čuvajuci prošlost čuvamo budućnost,našu i nase Crne Gore .U Kosijerima su se mogli vidjeti, osjetiti i dozivjeti starocrnogorski običaji, dopunjeni zabavnim sadržajima sadašnjeg doba, a sve to na pravi nscin predstavlja pravu Crnu Goru, punu kontrasta i različitosti koje poštujemo i na njima gradimo suživot“, objasnila je ona.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!