Spriječiti rušenje ugleda crnogorske zajednice

#CrnogorskaPartija

Crnogorska partija će pojačati monitoring rada Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji i pokušati da spriječi daljne urušavanje ugleda crnogorske zajednice, saopšteno je iz te stranke.

.

CP podsjeća da je savjetu zbog kršenja propisa više od pola godine blokirano budžetsko finansiranje od države Srbije.

„Umjesto da se pozabavi rješavanjem tog problema grupa, koja je zbog haotičnog stanja u savjetu na krajnje upitan način preuzela vođstvo, pokušava na sve načine da preostala sredstva sa računa savjeta prebaci na račune udruženja građana u kojima su oni osnivači, predsjednici i računopolagači. Većina tih udruženja su fiktivna i registrovana prije izvjesnog vremena. U dosadašnjoj dugogodišnjoj praksi 20 različitih nacionalnih savjeta u Republici Sbiji nije zabilježen toliki nivo sukoba interesa i nepotizma kao u slučaju aktuelnog konkursa koji je raspisao crnogorski savjet”, saopšteno je iz CP.

Haotična situacija u Savjetu se, kako navode, ogleda u tome da je pečat savjeta na nelegalan način preuzela grupa koja nema većinu.

„U prilog tome govori činjenica da nijesu u mogućnosti obezbijediti kvorum i da nijesu do sada uspjeli održati nijednu sjednicu. Sa druge strane nema većine koja bi ih nadglasala i zaustavila u naopakim namjerama, jer je veliki broj članova savjeta razočaran necivilizovanim ponašanjem pojedinaca na sjednicama i više ne želi na njima da prisustvuje. Crnogorska partija, koja je najzaslužnija za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u vojvođanskoj opštini Mali Iđoš 2010. godine, sa pravom kritikuje apsolutnu nezainteresovanost i nesposobnost nacionalnog savjeta da to isto uradi u opštini Vrbas u kojoj je sjedište savjeta i u kojoj su za uvođenje crnogorskog jezika ispunjeni svi zakonom propisani uslovi”, zaključuje se u saopštenju koje potpisiju Dušan Žugić, član Predsjedništva zadužen za odnose sa Nacionalnom savjetom i crnogorskim udruženjima.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!