Šta je tačno – Ivo Lolo Ribar ili Ivo Lola Ribar?

#Ivo #Lola #Ribar

Šta je tačno - Ivo Lolo Ribar ili Ivo Lola Ribar?Izvor: PIXSELL/Marko Prpic
Nakon što je u utorak u centru Zagreba vraćena bista Ivu Loli Ribaru mnogi su primijetili kako na spomeniku stoji ,,Ivo Lolo Ribar“, a ne ,,Ivo Lola Ribar“, požurivši pritom na društvenim mrežama da prokomentarišu kako je u pitanju greška i neoprostivi gaf.

Ali, Lolo, a ne kao što je to uvreženo Lola, zaista je bio nadimak partizanu i najbližem saradniku Josipa Broza Tita.

Da je Ribaru zapravo nadimak bio Lolo, a ne Lola, pojasnili su njegovi brojni biografi ističući kako je najpoznatijem SKOJ-evcu nadimak dala majka.

Muharem Bazdulj, jedan od Ribarovih biografa, u svojoj knjizi ‘Kratka kronika obitelji Ribar’ navodi kako je partizanskom zvaničniku nadimak Lolo u detinjstvu dala majka Tonica, pojasnivši da se među njegovim društvom prema uobičajenim deklinacijama beogradskog govora Lolo s vremenom pretvorilo u Lola.

Takođe, nazivi knjiga njegovog drugog biografa Joze Petričevića naslovljena su sa ,,Ivo Lolo Ribar“.

Pored toga, mnogi dosad nijesu primijetili kako je izvorni nadimak Lolo oduvijek stajao na postamentu spomenika u Zagrebu koji početkom 90-ih devastiran, a bista otuđena.

Bistu, inače rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, u utorak je vratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

On je bio jedan od najistaknutijih ljudi jugoslavenskog revolucionarnog pokreta, a poginuo je 1943. godine u okolini Glamoča. Nakon rata proglašen je narodnim herojem, a o njegovoj popularnosti među mladima za vrijeme bivše države ponajviše govori čitav niz omladinskih organizacija koje su nosile upravo njegovo ime.

Izvor: T-portalŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!