„Što očekujete u CG, uradite u Srbiji“

#CrnogorskaPartija

Crnogorska partija od premijerke Srbije Ane Brnabić očekuje posvećenost i zalaganje za ostvarivanje Ustavom i zakonima propisanih prava građana Republike Srbije. Podsjećaju da je Brnabić juče, nakon sastanka u Podgorici sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem, kazala da očekuje „poštovanje prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasljeđa u toj državi.

.

„Crnogorska partija podsjeća premijerku Brnabić da je u opštini Vrbas na sceni dugogodišnja praksa diskriminacije građana te opštine koji pripadaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici. Iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, i pored imperativne zakonske norme, opštinsko rukovodstvo izbjegava da uz postojeći srpski, mađarski i rusinski, uvede i crnogorski jezik u službenu upotrebu“, navode iz Crnogorske partije.

Podsjećaju da su 13.juna novoizabranom predsjedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu, uputili zahtjev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj vojvođanskoj opštini.

„Tim pravnika Crnogorske partije, koji predvode Milena Bulajić i Bojan Bojat, u zahtjevu navodi da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15% prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva. U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine“, saopštili su iz CP.

Kažu da odgovora iz opštine Vrbas još nema, identično kao i na ranije zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” od 31. jula 2010. i 9. decembra 2011. godine i zahtjeve Crnogorske partije iz 2011, 2012, 2013 i 2014. godine.

„Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije“, podsjećaju iz CP.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!