Sukob u Crnogorskom klubu: Posvađale ih kape sa četiri ocila i srpske zastave (VIDEO)

U Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu, u organizaciji “Crnogorsko-hercegovačkog pokreta”, održana je akademija povodom 102 godine od Mojkovačke bitke, saopštio je Crnogorski klub.

„Na akademiji, na kojoj su se čuli isključivo negativni stavovi po pitanju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, u zabavnom dijelu programa nastupio je i KUD ‘Njegoš’ iz Lovćenca sa igrama iz Crne Gore. Prije početka nastupa organizatori su izvršili inspekciju identitetskih obilježja, pa je KUD nastupio u crnogorskim nošnjama, ali isključivo sa kapama sa četiri „S“ i srpskim zastavama“, navodi se u njihovom saopštenju.

Ogradili se od Balandžića

Poražavajuća je činjenica, kako navode, da je potpredsjednik Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji Slobodan Balandžić iz Kule urgirao i posredovao da KUD “Njegoš” nastupi na spomenutoj akademiji i lično organizovao prevoz za Beograd.

„Opozicioni članovi nacionalnog savjeta Crnogoraca, organizovani u Crnogorski klub, se ograđuju od djelovanja potpredsjednika savjeta Slobodana Balandžića i traže od predsjednika savjeta Miodraga Becića da javno saopšti da li je i u kojoj mjeri savjet participirao u troškovima KUD ‘Njegoš’ prilikom gostovanja na manifestaciji koja nipodaštava i negira crnogorski državni i nacionalni identitet.

Identitetska politika savjeta, koju kreiraju potpredsjednik Slobodan Balandžić, njegov mentor Božidar Marković iz Novog Sada i Ljubiša Simović promoter Matije Bećkovića po Vrbasu, je ogoljena podrškom akademiji na Kolarcu, koju je organizovao pokret u čijem programu piše:

‘Jasno je da su pojedini izrodi, zarad ličnih interesa, učinili sve da crnogorstvo predstave separatističkim imenom, što nikada u istoriji nije bilo. Zato je naša sveta dužnost da neuke naučimo, a zlobne opomenemo da ime hercegovačko i crnogorsko predstavlja iskru i državotvorni element srpskih država i naroda i da nikada nećemo dozvoliti da na idejama montenegrinstva razara srpstvo. Nije Crnogorac onaj ko nije Srbin, i nije Hercegovac onaj koji nije Srbin!’”- navode iz Crnogorskog kluba.

CRNOGORSKA PARTIJA REAGOVALA NA SAOPŠTENJE

„Skandal sa „menadžerisanjem” potpredsjednika crnogorskog nacionalnog savjeta u Srbiji Slobodana Balandžića prilikom održavanja Mojkovačke akademije u Beogradu, na brutalan način predstavlja trenutno stanje i agoniju institucije kojoj je zadatak briga o očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji.

Događaj u Beogradu, učestvovanje KUD-a koji nosi ime crnogorskog nacionalnog korifeja i mjesto odakle dolazi, nijesu slučajno odabrani, već je dio smišljene strategije derogiranja u identitetskom smislu prijestonice crnogorske dijaspore.

Crnogorska parija najoštrije osuđuje postupke nacionalnog savjeta, koji je sa jedne strane pokušao da spriječi održavanje Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku, blokadom sredstava vlade Vojvodine uplaćenih za tu namjenu, a sa druge strane podržava manifestacije na kojima se negira postojanje crnogorske države i nacije.“ – navodi se u reakciji Crnogorske partije koje je potpisao Dušan Žugić.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!