Dodik uz pomoć Srbije i Rusije formira paravojne jedinice?

#Region

milorad_dodik_razgovor_za_AA001-20160224.jpg

Ruski plaćenici pomažu da se uspostavi paravojna jedinica koja će služiti srpskom separatističkom lideru u Bosni, piše Guardian, prenosi Žurnal.

U utorak je Milorad Dodik, vođa srpske polovine Bosne, održao vojnu paradu u Banjaluci, suprotno odluci Ustavnog suda zemlje.

Milicija “Srbska čast”, za koju Žurnal kaže da je obučena u “humanitarnom centru” u Srbiji, koji finansiraju Rusi, učestvuje u procesu uspostavljanja paravojne grupe koja će biti korištena protiv Dodikovih protivnika.

Portal je objavio fotografije milicije na ulicama Banjaluke, administrativnog centra Republike Srpske, polu-samostalnog entiteta u Bosni, koji je nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom na kraju rata.

Dragan Mektić, bosanski ministar bezbjednosti, kaže da su obavještajne i sigurnosne agencije bile svjesne prisutnosti i aktivnosti grupe.

“Dugo radimo na tome i prikupili smo dosta informacija”, rekao je Mektić, dodavši da ne može dati više detalja jer njegovi znaničnici pripremaju potpuni izvještaj za bosansko tužilaštvo.

U Žurnalovom tekstu se navodi da grupa vrši regrutaciju iz srpskog kriminalnog podzemlja, kako bi formirala novu paravojnu jedinicu lojalnu Dodiku.

Pojava paramilitarista u Bosni dolazi 15 mjeseci nakon što su ruske obavještajne službe bile umiješane u pokušaj terorizma u Crnoj Gori, u kojem su plaćenici planirali da upadnu u parlament, pogube Mila Đukanovića i spriječe priključenje zemlje NATO-u. Zavjera je spriječena, a Crna Gora je postala članica NATO-a u junu 2017.

Bosanska vlada takođe želi da pristupi članstvu u NATO-u, ali otpor Republike Srpske pod Dodikom usporava napredak.

“Rusi su odlučili da iskoriste uticaj koji imaju na Balkanu, kako bi dobili ishod koji žele: kraj Dejtonskog sporazuma i stvaranje srpske državice”, prenosi Žurnal.

Ž.N.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!