21. VIJEK, CRNA GORA: Učenici bez struje, djeca uče uz šterike…

Ilustracija

Atmosfera u Domu učenika, koji je poznat kao „sivi dom“, nije siva nego mračna. Objekat je dva mjeseca bez struje, a osam socijalno ugroženih porodica živi sa šterikama i cvokoće od hladnoće.

Pošto zgrada nema dimnjake u jednom od stanova sulundare su izbacili kroz prozor. Tu je nešto toplije.

Daliborka Rakočević živi sa četvoro djece, domaće zadatke rade pod šterikama.

“Ne znam kako da objasnim djeci da skoro dva mjeseca moraju da žive u mraku. Znam da nam je tada pomogla Zorica Kovačević kada je bila ministarka. Uključena nam je struja, renovirani su toaleti, počeli su se stvarati pristojni ulovi za život. I onda opet mrak, a ne znamo kako ćemo zimu čekati”, priča Rakočević.

Starica Rosanda Rakočević ne može da kupi ni šporet, ni drva. Preko dana ode do komšija da se ugrije, a uveče je čeka ledena soba. Kaže da ima osjećaj kao da spava napolju. Dragana Šuković priča kako nije mogla vjerovati da će joj u životu toliko značiti fenjer.

“Kćerka radi domaće zadatke uz fenjer. Nekoliko stotina metara smo udaljeni od centra Kolašina a živimo kao u katunu. I ono zimnice što smo uspjeli pripremiti propada u zamrzivačima jer nema struje”, kazala je Šuković.

Stanari su u mraku jer dug za električnu energiju iznosi 35.000 eura. Oni kažu da ne bježe od odgovornosti, plaćaće račune za struju kad im ugrade posebne strujomjere kako bi tačno znali koliko je ko potrošio, a da se stari dug otpiše.

Kada je o nadležnima riječ, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je pomoglo stanarima tako što im je omogućilo da u Domu učenika dobiju krov nad glavom. Lokalna uprava,koja je vlasnik objekta Doma učenika, neće učestvovati u plaćanju struje jer ih niko nije pitao kada su stanare smještali u Dom učenika.

Izvor: Pobjeda

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!