Baković ocijenio da ženska medresa i Reuda u Rožajama nezakonito rade

DJ14594.jpg

Vjerske škole u Rožajama, odnosno Srednja ženska medresa i predškolska ustanova “Reuda” djeluju u Crnoj Gori nezakonito, stav je ombudsmana Šućka Bakovića.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je po sopstvenoj inicijativi formirao predmet kako bi provjerio rad vjerskih škola u Rožajama, nakon što su mediji objelodanili da tamo postoje sporne škole koje nesmetano djeluju, a to je potvrdio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, koji je upozorio na postojanje nelegalnih ustanova ove vrste, te je tražio i reakciju nadležnih.

Baković je nakon toga otvorio istragu.

“Evidentno je da za rad Srednje vjerske škole ženska medresa (istureno odjeljenje “Gazi Isa Begove medrese iz Novog Pazara) i vjerske predškolske ustanove “Reuda u Rožajama ne postoji pravni osnov”, napisao je ombudsman u mišljenju.

On je na osnovu izjašnjenja nadležnih i utvrđenih činjenica nesumnjivo ustanovio da Srednja vjerska škola ženska medresa nije licencirana i ne posjeduje nikakvu dokumentaciju za obavljanje djelatnosti.

Inspektor, kako je pojašnjeno u mišljenju, međutim, nije mogao da provjeri da li vjerska predškolska ustanova “Reuda” ima neku vrstu dokumentacije, jer su te prostorije bile zaključane kada je došao u obilazak.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u ovom postupku ombudsman je u preporuci zatražio od Vlade da preduzme neophodne mjere i aktivnosti u okviru svojih ustavnih ovlašćenja kako bi se na cjelovit način uredilo djelovanje vjerskih zajednica u oblasti obrazovanja.

Medresa u Tuzima, ustanovio je Baković, jedina je vjerska škola koja izvodi javno važeći obrazovni program, što znači da posjeduje licencu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!