„Balkan spasava samo nova Jugoslavija, ali sa neočekivanom članicom“: Komentar čuvenog britanskog novinara

Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale, navodi se u komentaru čuvenog britanskog novinara Nila Klarka.

Nil Klark, čuveni britanski novinar
Sve potencijalne krize koje sada prijete Balkanu nisu krivica ruske politike nego su „posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja“.

Dok se danas brani postojanje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje zašto je Amerika podržavala nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?

Mnogi ljudi u regiji nostalgični su za Jugoslavijom. Prošlogodišnja anketa agencije „Galup“ pokazala je da većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije (koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu.

„Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo“, piše Klark.

Danas umjesto jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama Amerike.

Jedini način da se problemi na Balkanu riješe je povratak u prošlost. To bi se moglo ostvariti putem postupne rekonstrukcije jugoslovenske federacije, koja bi s Albanijom „potpisala ugovor o prijateljstvu“, a možda joj i ponudila priključivanje.

„Jugoslavija je imala smisla u 20. vijeku, a ima smisla i danas“, zaključuje Nil Klark u komentaru.

Sputnjik

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!