Begić: Dolazak malih boginja izvjestan

#MaleBoginje

U Crnoj Gori u predhodnoj godini, ali ni ovih 12 dana 2018, nijesmo imali nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja, kazao je za TVCG epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić. On je naglasio da je, ipak, dolazak te zarazne bolesti u našu zemlju gotovo izvjestan.

(ilustracija/Pixabay)

Zbog epidemije koja se registuje u zemljama sa kojima se graničimo, Begić upozorava da je dolazak te zarazne bolesti u Crnu Goru gotovo izvjestan ali da niko ne može predvidjeti vrijeme

Olakšavajuca okolnost za Begića je visok kolektivni imunitet u našoj zemlji, zahvaljujuci urednoj vakcinaciji djece godišta 2013. i 2014.

Dobra vijest je i što je značajno porastao broj vakcinisane djece u odnosu na prošlu godinu sa 47 na sadašnjih 70 odsto, ističe Begić.

„Dostizanje epidemiološki bezbjednog nivoa potrebnog za sprječavanje masovnog obolijevanja od malih boginja, može se vrlo brzo desiti u narednom periodu“, kazeao Begić.

On je pozvao sve roditelje, ali i pedijatre, da se kolektivni imunitet podigne na nivo koji ce osigurati da ne dođe do širenja malih boginja među predškoloskom djecom.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!