Beneficirani staž i za sudsko obezbjeđenje

#VrhovniSud

Vrhovni sud Crne Gore iniciraće izmjenu Zakona o sudovima kojim bi se propisalo da poslove sudskog obezbjeđenja obavlja isključivo služba osnovana u tu svrhu, a da njeni pripadnici uživaju ista prava i dužnosti kao i pripadnici Uprave policije, uključujući i beneficirani radni staž.

Dužnost bi preuzelo ukupno stotinjak obučenih pripadnika Službe sudskog obezbjeđenja

Ovakvim rješenjem bi policijskim službenicima i “sekjuriti” firmama u potpunosti bilo onemogućeno da se staraju o miru u sudovima i sudnicama.

Tu dužnost bi, kako se procjenjuje, preuzelo ukupno stotinka obučenih pripadnika Službe sudskog obezbjeđenja, navodi se u odgovorima Vrhovnog suda Crne Gore koje potpisuje predsjednica Vesna Medenica.

Uvođenje ove službe i potpuno povlačenje MUP-a iz pravosudnih objekata propisano je još 2014. godine. Međutim, naknadno je utvrđeno da se pripadnici policije povuku iz osnovnih i prekršajnih sudova, kao i jednog privrednog suda, a da zbog ozbiljnosti predmeta i procjene rizika, u ostalim sudovima ostane policija.

Ipak, ovo rješenje je i dalje puko slovo na papiru, a iz Vrhovnog suda Crne Gore objašnjavaju da razlog odlaganja primjene treba tražiti u pitanju obračunavanja radnog staža pripadnicima ove službe.

Naime, sudska grana vlasti je ranije od Ministarstva rada i socijalnog staranja tražila da se pripadnicima te novoformiranje službe odredi staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Iako su takav stav bazirali na tome da će formiranjem službe, ona preuzeti poslove koje obavlja Uprava policije kojima je omogućen beneficirani radni staž, taj zahtjev nije naišao na razumijevanje nadležnih.

“Nijesmo naišli na razumijevanje s obzirom na to da je Ministarstvo pribavilo mišljenje Instituta zaštite na radu Novi Sad, prema kome radna mjesta u Službi za poslove sudskog obezbjeđenja ne ispunjavaju propisane zakonkske uslove za računanje staža osiguranja sa uvećanim trajanjem. Po mišljenju navedenog Instituta, radi se o portirskoj službi. Smatramo da se ovo mišljenje ne može prihvatiti kada se imaju u vidu ovlašćenja pripadnika Službe obezjeđenja koja su propisana zakonom, koja su gotovo identična sa ovlašćenjima pripadnika Uprave policije koji su raspoređeni na poslovima zaštite objekata, pa i zbog toga što je Zakonom predviđeno da se u vršenju poslova obezbjeđenja mogu primijeniti sredstva prinude adekvatna sredstvima koja mogu upotrijebiti pripadnici Uprave policije. Zbog navedenog, a posebno imajući u vidu stepen rizika kada je u pitanju rad sudova, iniciraćemo izmjenu Zakona o sudovima, kojim treba propisati da poslove obezbjeđenja može isključivo obavljati Služba sudskog obezbjeđenja i to za sve sudove, te da pripadnici ove službe imaju prava i dužnosti kao i pripadnici Uprave policije, čime će se steći uslovi da se na poslove sudskog obezbjeđenja angažuju lica koja će profesionalno i odgovorno obavljati svoje dužnosti, primjerno stepenu rizika koji se vezuje za rad sudova”, navodi se u odgovorima Vrhovnog suda Crne Gore.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!