Biogradsko jezero odumire, dubina svega šest metara

#Društvo #BiogradskoJezero #Suša

22365668_726565960874158_401554566163111502_n.jpg

Mještane i turiste posljednjih mjeseci zabrinjava to što je gornji dio Biogradskog jezera potpuno presušio, zbog ekstremne suše. Dubina bisera sjevera Crne Gore je prepolovljena i iznosi svega šest metara, ali se u NP Biogradska gora nadaju da će kiše i snijeg doprinijeti da se poveća vodostaj ovog jezera.

Biogradsko jezero presušuje (Foto: FB)

Prošlog mjeseca na društvenim mrežama mogle su se vidjeti brojne fotografije koje svjedoče o smanjenom vodostaju jezera.

Direktor NP Biogradska gora Saša Jeknić za CdM navodi da je stanje bilo mnogo gore ranijih godina i da se nada da će padavine učiniti da se jezero vrati u normalu.

Foto: CdM

“Glavni izvor “napajanja” vodom u jezeru je upravo snijeg sa Bjelasice. Inače nije problem bio samo kod Skadarskog jezera. Nivo vode se značajno smanjio i u Crnom jezeru i Skadarskom jezeru. Svuda je bio isti problem, upravo zbog sušne godine, a svi smo bili i svjedoci šta se desilo sa ušćem Ade Bojane”, dodaje on, napominjući da je prosječna dubina jezera 12 metara, ali da je sada nažalost prepolovljena.

Foto: CdM

Odumiranje jezera brine i stručnjake. Hidrolog Darko Novaković priznaje da je ova godina definitivno bila hidrološki loša, a boji se da će do presušivanja jezera sve češće dolaziti.

Foto: CdM

“Ovo zahtijeva ozbiljna istraživanja, a na tome se bojim se ne radi. Padalo je jako malo kiše i snijega, što je uzelo danak, a tu je i problematično oticanje jezera prema rijeci Jezerštici”, ističe on za naš portal.

Foto: CdM

Međutim, Jeknić uvjerava da presušivanje jezera nije uticalo na turističku sezonu.

“Sezonom smo jako zadovoljni, a inače trajala je do 1. oktobra. Ostale su još neke manje grupe turista i ovo definitivno nije uticalo na odziv turista koji dolaze da vide prelijepu prirodu Biogradske gore”, zaključuje on.

S.Bošković

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!