Ćalović Marković: Radonjićeva odluka je revašizam, nezakonita i netačna

multimedia_foto_2016_08_09_vanja_calovic_cdm.jpg

Agencija za sprečavanje korupcije je, postupajući po zahtjevu nekadašnjeg direktora monitoring programa u MANS-u, Vuka Maraša, za pokretanje postupka kojim se traži da se utvrdi povreda odredbi Zakona o sprečavanju korupcije od strane članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković, donijela Odluku kojom se utvrđuje da je Ćalović Marković kao javni funkcioner prekršila član 7 stav 1 i 2, i član 8 Zakona o sprječavanju korupcije.

Ćalović Marković je regovala na ovakvu odluku, navodeći da je ona čisti revanšizam, da je nezakonita, te da će na sudu dokazati da je glupost sve što tvrdi direktor ASK-a Sreten Radonjić.

<<<Maraš pokrenuo, ASK odlučio: Ćalović Marković prekršila Zakon o sprečavanju korupcije<<<

Odgovor Vanje Ćalović Marković prenosimo integralno:

Veliko mi je zadovoljstvo da je Sreten Radonjić nakon više od dvije godine stavio na papir svoje nebulozne optužbe, zato što sada konačno na sudu mogu da dokažem da je sve što tvrdi potpuna glupost i pokušaj da očisti Svjet Agencije od jedine osobe koja mu postavlja pitanja u vezi sa njegovim radoim. Sigurna sam da čak ni u cCrnoj Gori nema suda koji bi odluku ASK-a mogao da prihati kao zakonitu. U pitanju je klasična osveta za izuzetno oštre ocjen rada Agencije u izvještaju EK, koju su poptuno iste kao i zamjerke koje sam konituinrano upućivala direktoru i javno i na asjsdenicaa Savjeta.

Radonjićeva odluka predatavlja čist revanšizam, ona je nezakonita i sa prodceduralnog aspekta, netačna i nije zasnovana na činjenicama, dokazima i argumentima, pa ni na suštini.

Vjerujem da je prvenstveno iz zle namjere, a ne zbog ogromnog neznanja, Agencija propustila da utvrdi ključne činjenice koje su joj bile dostupne, a zbog kojih će ovakava odluka sigurno pastzu na sudu. Takođe, Agencija svjesno izvitopereno tumači zakon, jer vrlo dobro zna da Savjet nije drugostepeni organ i ne postpua po inicijativama NVO, pa ni MANS-a ili pojedinaca, već odluke donosi samovoljno donosi direktor.

Činjenica je da je ova odluka donijeta sada, nakon više od dvije godine, a posle izvješatja EK, u kojem se upravo moje kritike ekpslicitno navode kao njihov stav, pokazuje da je riječ o pukom revanšiizmu. Savjet Agencije je, bez mog učešća u odlučivanju, jednoglasno odlučio da će čekati konačnu odluku u ovom slčučaju, odnosno, sudsku presudu. Iako se ne bih iznenadila da promijne stav, očekujem da će imati toliko integriteta, da zakčljučak koji su jednoglasno usvojili neće pogaziti.

Ipak, ne bi im bio prvi put da promijene sopstverni stav pod političkim pritiskom, ali takvo postupanje bi potvrdilo samo da je i u ovom slučaju riječi isključivo o političkoj odluci da se iz Savjeta Agencije ukloni jedina osoba koja ukazuje na propuste te insitucije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!