Cetinje: Očišćeno zemljišta oko Ponora

#PrijestonicaCetinje #Cetinje

Nadležne službe Prijestonice odmah nakon saznanja o ekološkom akcidentu koji se dogodio na lokaciji Ponor na Cetinju, na kojoj se izlila veća količina naftnog derivata – pretpostavlja se mazuta, pokrenule su mjere i aktivnosti za sanaciju postojećeg zagađenja u cilju snižavanja koncentracije zagađujućih materija do nivoa koji ne predstavlja opasnost po životnu sredinu, saopšteno je iz Opštine Cetinje.

Foto: Prijestonica Cetinje

Iz Prijestonice su kazali da je Ekološka inspekcija uzela uzorke, koji će biti ispitani u Centru za ekotoksikologiju u Podgorici, nakon čega će se precizno utvrditi vrsta izlivene materije. Takođe, Ekološka inspekcija uzela je uzorke iz svih kotlarnica, kako bi na taj način pokušali da utvrde odakle je materija došla u kanalizacioni sistem.

„Isti dan angažovana je jedina specijalizovana firma u Crnoj Gori koja se bavi uklanjanjem otpada procesom bioremedijacije, „Hemosan“, kao i Komunalno preduzeće Cetinje koje je izvršilo raščišćavanje terena oko Ponora. Mjere i aktivnosti za sanaciju terena oko Ponora koji je bio obuhvaćen zagađujućom materijom danas su uspješno okončane. To znači da na tom području više ne postoji opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu“, navodi se u saopštenju.

Iz Prijestonice su istakli da

„Radove izvodi firma „Hidroterm“, rok završetka je tri mjeseca, a vrijednost 600 hiljada eura. Njegovom sanacijom predviđen je predtretman koji podrazumijeva zaustavljanje velikih čestica, grubog otpada i pročišćavanje fekalija. Tim rješenjem u Ponor će se slivati samo pročišćenja voda. Ovim rješenjem, ponor se čisti, povećava njegova protočnost, rješava problem neprijatnih mirisa i plavljenja usljed pojačanih padavina, kao i njegovo saniranje u pogledu eliminacije epidemijskog jezgra“, naveli su iz Prijestonice.

Prijestonica Cetinje je pokrenula krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi se utvrdio počinilac tog djela, jer postoji sumnja da je materija preko slobodnih šahtova mogla biti unijeta u kanalizacioni sistem.

„Prijestonica Cetinje najoštrije osuđuje ovaj nerazuman čin prema prirodi i životnoj sredini koji je izazvao ljudski faktor. Naše nadležne službe će i u narednom periodu, u slučaju ovakvih i sličnih dešavanja, adekvatno i na vrijeme reagovati, kao što je to bio slučaj i prilikom ovog ekološkog akcidenta, a i kao u slučaju namjernog izazivanja požara koji su pričinili veliku štetu na teritoriji prijestonice, nelegalnog odlaganja guma na nesanitarnom odlagalištu „Vrtijeljka“, dojava o podmetnutoj bombi u zgradi Prijestonice i slično“, piše u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!