CG čeka veliki posao: Skupština danas verifikuje Pariski sporazum

#Društvo #PariskiSporazum

cg_pljevlja-1000x555.jpg

Parlament će danas verifikovati Pariski sporazum kojim, kako je obrazloženo, Crna Gora ucvršćuje put ka učlanjenju u Evropsku uniju i potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao je 22. aprila prošle godine Pariski sporazum na svečanosti u organizaciji Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, u Njujorku.

Cma Gora se time, kako se navodi, založila da će smanjiti emisiju GHG (stabilizaciju gasova sa efektom staklene bašte) za najmanje 1.572 kilotona, na nivo od 3.667 kilotona ili manje.

Ovaj cilj se može postići razvojem industrijske tehnologije, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i modemizacijom energetskog sektora.

Kako se navodi u Predlogu zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma, imajući u vidu da je pitanje klimatskih promjena relativno nova tematika za Crnu Goru, bitno je istaci benefite potvrđivanjem ovog dokumenta.

Najznačajniji benefiti uključuju stvaranja klimatski otpornog i niskokarbonskog društva i mogućnost pomoći od razvijenih zemalja u pogledu finansiranja projekata i prenosa tehnologije.

„Crna Gora, potvrđivanjem Sporazuma učvršćuje svoj put ka učlanjenju u EU i potvrduje preuzetu obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama“, kaže se u obrazloženju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!