CGO: Dug put od demokrature do demokratije

#Društvo #Demokratija

cgo-cce-medjunarodni-dan-demokratije-2017.jpg “ />

Stepen demokratije i primjene demokratskih vrijednosti u Crnoj Gori nedovoljno je razvijen, naročito u oblasti vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i sloboda i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ističu iz Centra za građansko obrazovanje( CGO).

Kako ističu, i poslije više od dvije decenije tranzicije naša zemlja je daleko od države jakih institucija, a prevagu, ocjenjuju oni, još odnose jaki pojedinci nezavisno od toga da li imaju formalne ili neformalne poluge moći ograničavajući profesionalizaciju i konsolidaciju institucija.

„Procesuiranje slučajeva “visoke korupcije” ostaje neizvedeno, čak i onda kada se pokrenu neke istražne radnje, izostaje utvrđivanje odgovornosti za milionske štete koje trpi državni budžet, a vrlo rijetko se uvažavaju i konstruktivne kritike nevladinih udruženja koja godinama ukazuju na propuste u vršenju vlasti u oblastima poput zapošljavanja u državnoj upravi, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, unaprijeđenja obrazovnog sistema, efikasnog odgovora na diskriminaciju, ali i na sve težu ekonomsku situaciju građana“, dodaju iz CGO-a.

Da Crna Gora nije zrela demokratija potvrđuju i brojni međunarodni izvještaji.

Tako Freedom House, u svom izvještaju Nacije u tranzitu 2017, Crnu Goru kategoriše kao polukonsolidovanu demokratiju. Economist u ocjeni stanja demokratičnosti rangira u 2017.godini Crmu Goru najgorom ocjenom od referenduma i svrstava je u države sa tzv. blagim hibridnim režimom. Izvještaj Evropske Komisije o Crnoj Gori za 2016, kao i oni za ranije godine, opominje na niz obaveza koje Crna Gora mora ispuniti kako bi dostigla bazične demokratske standarde.

„Selektivna primjena zakona i zaštita visokih funkcionera od postupaka utvrđivanja odgovornosti i pratećih sankcija; glasno zalaganje za poštovanje prava na izražavanje a neadekvatno procesuiranje napada na novinare i medije i intenziviranje mehanizama tzv. meke cenzure; deklarativna saradnja sa NVO sektorom uz pokušaje diskreditacijerada kritički orijentisanog dijela NVO; postojanje periodičnih izbora bez smjenjivosti vlasti koja institucije tretira kao partijski plijen –ukazuju da je Crna Gora samo formalno demokratija, koja je suštinski fasadna, što je čini demokraturom – hibridom formalne demokratije sa elementima diktature“, ocjenju iz CGO-a.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007.godine proglasila 15. septembar Međunarodnim danom demokratije i pozvala sve države članice, kao i vladine i nevladine organizacije da obilježavaju taj dan kao borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!