Članstvo u NATO značajno za rezultate bezbjednosnih službi

#Društvo #DejanĐurović #EnisBaković #SlavkoStojanocvić

stojanovic-dela-vale-1.jpg

Činjenica da je Crna Gora postala 29. članica NATO-a je od značaj za rezultate bezbjednosnih službi naše zemlje u prevenciji radikalizma i nasilnog ekstramizma i o policijskim aktivnostima vezanim za strane borce.

To je istaknuto na sastankun direktor Uprave policije Slavka Stojanovića, pomoćnika direktora Enisa Bakovića i rukovodioca NCB Interpol Podgorica Dejana Đurovića sa direktoricom Švajcarske federalne policije Nikoletom dela Vale.

Dela Vale je pohvalila napore Crne Gore u izradi strategije i akcionog plana za sprječavanje radikalizma i nasilnog ekstremizma kao bitnog preduslova u prevenciji terorizma.

Tom prilikom izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog ove posjete, kao nastavka sastanka održanog u Podgorici u aprilu 2016. godine kada su Dela Vale i Stojanović potpisali Sporazum između Vlade Crne Gore i Saveznog savjeta Švajcarske o policijskoj saradnji u borbi protiv kriminala.

Takođe je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom odličnom saradnjom koja se između policija Crne Gore i Švajcarske odvija posredstvom policijskog atašea, i Interpola i Europola.

Stojanović je Dela Vale upoznao sa rezultatima Uprave policije u oblasti međunarodne policijske saradnje i pozitivnim ocjenama rada koje ima NCB Interpol Podgorica, a koje su iznijete tokom nedavne posjete Generalnog sekretara Intepola Jirgena Štoka Crnoj Gori.

Sastanak direktora policija Švajcarske i Crne Gore bio je posvećen ključnim temama od obostranog interesa, među kojima su i borba protiv organizovanog kriminala i terorizma i sprječavanje ilegalnih migracija.

U pogledu međusobne saradnje u oblasti organizovanog kriminala, od strane švajcarskih sagovornika još jednom je apostrofirana ključna uloga crnogorske policije u okviru projekta Pink Panter, bez čijeg učešća švajcarska policija ne bi imala uspjeha u identifikovanju i procesuiranju lica iz Crne Gore koja su vršila razbojništva na teritoriji Švajcarske.

Zajednički je iskazana spremnost dalje saradnje na ovom planu i učešće Crne Gore u projektu Diamond koji je sada preuzeo Interpol, a tiče se kriminalnih grupa koje vrše razbojništva na teritoriji Švajcarske. Stojanović je još jednom potvrdio odličnu saradnju po ovom pitanju s obzirom da je Crna Gora dala značajan doprinos u sprovođenju ovih međunarodnih istraga.

Dela Vale i Stojanović su konstatovali da je potrebno osnažiti saradnju na polju razmjene iskustava i najboljih praksi u borbi protiv kompjuterskog kriminala, te u oblasti forenzičkih ispitivanja elektronskih uređaja koji su korišćeni za vršenje krivičnih djela. Tom prilikom je dogovoreno uključivanje eksperata iz crnogorske policije u buduće tematske radionice i na sastancima koje periodično organizuje policija Švajcarske.

Zaključeno je da je potrebno dalje jačati saradnju preko postojećih kanala komunikacije i u oblasti stručnog usavršavanja odnosno pružanja ekspertske podrške Crnoj Gori u oblasti IT i forenzičkih ispitivanja IT uređaja, i u međusobnoj razmjeni informacija o konkretnim istragama teškog i organizovanog kriminala što se odnosi i na pojedince i članove organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na teritoriji obje drzave.

Direktor Uprave policije se tokom posjete susreo i sa direktorom Švajcarske granične službe Jirgom Notom. Tokom ovog susreta je razgovarano o saradnji graničnih policija i o savremenim trendovima i izazovima sa kojima se granične policije susrijeću.

Že.B.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!