CPC prisustvovala svečanosti u Ukraijini

DSC3988-768x510.jpg

Delegacija Crnogorske pravoslavne crkve učestvovala je u proslavi krštenja Ukrajine u Kijevu. U ime CPC u svečanostima u Kijevu, povodom 1030-te godišnjice Krštenja svete Rusi – Ukrajine, učestvovali su arhimandrit Boris Bojović i protojerej-stavrofor Ivan Pajović.

Veliku litiju duž Kijeva do obale Dnjepra, predvodili su poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije gospodin Filaret, poglavar Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve i predsjednik Ukrajine Petar Porošenko.

Tom prilkom ukrajinski predsjednik je izjavio da neće dozvoliti drugim zemljama da se miješaju u vjerska pitanja Ukrajine.

“Ovogodišnja tradicionalna litija u Kijevu, kojoj je prisustvovao kompletan državni vrh, svojevrsna je najava tomosa o priznanju autokefalnosti Ukrajinske crkve, koji će im ubrzo izdati Vaseljenska patrijaršija iz Carigrada. Pregovori su završeni, detalji dogovoreni, i samo je pitanje dana kada će Vaseljenska delegacija doputovati u Kijev, i svečano im uručiti pismeno priznanje autokefalnosti”, saopštili su iz CPC-a.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!