Dan nezavisnosti nije samo za uske krugove

#CrnogorskaKulturnaMreža #AleksandarDamjanovićCkm

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović smatra da se Dan nezavisnosti ne može i ne smije slaviti „salonski“ ili akademski, u uskim krugovima, daleko od naroda, zato će i ove godine ta NVO organizovati velike proslave na Cetinju i Žabljaku.

Damjanović: Želimo da poručimo da je CG iznad partiskih, ličnih i svih drugih interesa

Ovogodišnje proslave će se održati 20. maja na Cetinju i 21. maja na Žabljaku, pod sloganom „Crna Gora iznad svega“.

“Iz godine u godinu Dan nezavisnosti gubi na značaju, jer mu državne institucije ne posvećuju dovoljno pažnje, nažalost još je kod većine građana prepoznatljiv kao neradni dan. To što je Milo Đukanović svojom mudrom politikom uspio da napravi ambient da sa olovkom u ruci na demokratski način obnovimo suverenost, treba da nam bude motiv da tekovine 21. maja jačamo”, kazao je Damjanović u razgovoru za Portal RTCG.

Pod sloganom “Crna Gora iznad svega” građani Cetinja slaviće uz pjesme grupe Valentino, dok su nastupi Regine i Bijelog dugmeta poklon Prijestonce.

“U bogatom programu učestvovaće glumci Branka Stanić, Anastasija Radoman i Jana Vuković, guslar Nikola Krulanović, izvođači Dora Štampić, Đina Mićović, Naira Bašić, Vasja Mrvaljević, Hana Šahmanović, Kristina Marković, Ismail Delija, Mia Malović I Škola pjevanja D- Mol”,kazao je Damjanović za Portal RTCG.

Grupa Valentino pjevaće i Žabljačanima 21. maja.

“Na Žabljaku će nastupiti i Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Miroslav Karadžić, Seka Tomičić, Ismail Delija, Djina Mićović, Anđela Stešević, Bojana Grbović, Nataša Božović, guslar Aleksa Dakić, Miodrag Petković, učenici OŠ “Dušan Obradović”, glumci Branka Stanić Anastasija Radoman i Jana Vuković”, kazao je predsjednik CKM-a I dodao:

“Scenario je zamišljen kao priča majke i dvije kćerke, koja će biti edukativna za sve mlade koji budu u prilici da je čuju. Takođe ćemo posebno predstaviti multietničnost i multikulturalnost, što su jedne od najvećih vrijednosti naše države.”

U Crnogorskoj kulturnoj mreži vjeruju da se dan kada je Crna Gora postala nezavisna država treba slaviti u što širem obimu i u atmosferi koja će okupiti što veći broj ljudi.

“Sloganom “Crna Gora iznad svega” želimo da pošaljemo poruku građanima, a naročito političarima, posebno onima koji za šaku ličnih interesa žele njenu suverenost staviti na doboš, i da je ona iznad partiskih, ličnih i svakih drugih interesa”, kazao je Damjanović.

On je istakao da se CKM trudi da svake godine program bude različit i da što više prostora za učešće pruđi mladima.

“Trudimo se da regionalne zvijezde koje nastupaju na proslavama svojom popularnošću ne uspiju nadvisiti Dan nezavisnosti, tačnije da građani ne kažu idemo na koncert Valentina i Bijelog dugmeta, već da kažu idemo da proslavimo dan nezavisnosti”, kaže Damjanović.

On je dodao da je ove godine šansu da predstave svoj talenat CKM pružila djeci, na kojima je i bazirana ovogodišnja kampanja za promociji obilježavanja Dana nezavisnosti.

Damjanović: Ovogodišnja proslava nije naišla na razumijevanje državnih institucija

“Pružili smo im prednost u odnosu na regionalne zvijezde koje će nastupiti na proslavi. Smatramo da je jedino pravo i opravdano ulaganje, ulaganje u mlade. Mladi izvođači koji će se pojaviti na sceni zavređuju šansu, ne samo na ovom događaju, nego na svim sličnim događajima koji se organizuju širom države. “

Damjanović je dodao da posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da će ovogodišnju proslavu organizovati za mlade Žabljaka, koji su kada je riječ o kulturno-zabavnim programima, nepravedno zapostavljeni.

Predsjednik CKM-a kaže da ovogodišnja proslava nije naišla na razumijevanje državnih institucija.

“Očigledno je da većina državnih namještenika, među kojima i oni koji obavljaju najodgovornije funkcije u državnom aparatu, nemaju razumijevanja za Dan nezavisnosti, koji je podjednako njihov praznik, kako i svakog drugog građanina, i dalo loš primjer kako svi nijesmo podjednaki pred zakonom. Takođe najviše nas brine odnos onih političara koji dolaze iz redova procrnogorskih partija, koji ubiraju sve benefite vlasti, oni ne posjeduju elementarnu kulturu, da odgovore na upućeni dopis”, kaže Damjanović za Portal RTCG I dodaje da Vladi zamjeraju što se oglušila o inicijativu CKM-a da Aerodrom Podgorica promijeni naziv u Aerodrom 21. maj.

Damjanović nije zadovoljan odnosu prema crnogorskom identitetu.

“Crnogorski identit je i dalje “emigrant” u Crnoj Gori, jer nažalost za 11 godina su napravljeni vrlo mali pomaci, kada je u pitanju odnos prema njemu. I dalje se ne sankcionišu oni koji ga permanetno skrnave, dok suverenisti pred svake parlamentarne izbore moraju da strijepe koja će opcija pobijediti procrnogorska ili ona druga”, kaže predsjednik Crnogorske kulturne mreže.

Smatra poražavajućim odnos prema crnogorskom jeziku, da se jotovanom varijantom ne služe u službenoj komunikaciji najveći državni funkcioneri.

“Posebno moram da istaknem da je Vrhovno državno tužilaštvo u slučaju Andrije Mandića i Milana Kneževića “pucalo” u instituciju države”, kaže Damjanović.

U narednom period CKM nastavlja da radi na edukaciji mladih i na poštovanju države i njenih simbola s posebnim osvrtom na jačanje crnogorskog identiteta.

“Jer država bez identiteta je isto što i čovjek bez imena i prezimena”, zaključuje Damjanović.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!