Dobro se dobrim vraća: Nikšićanka sugrađanki poklonila kuću

kuca.jpg

Da se dobro dobrim vraća osjetila je ovih dana Nikšićanka Rajka Dimitrijević. Decenije podstanarskog života nijesu je zaustavile u humanoj hraniteljskoj misiji, pa pored brige za troje svoje djece godinama udomljava mališane iz svih krajeva Crne Gore.

Nagrada za dobra djela stigla je nedavno kada joj je sugrađanka, doktorica Slavka Čolaković, poklonila kuću.

“Prvo sam, iskreno da vam kažem, bila šokirana i iznenađena, pa i sad sam još u čudu jer u životu ni od koga ništa nijesam dobila. Mi imamo sve, samo nijesmo imali krov nad glavom, toliko smo srećni da se to ne može riječima objasniti“, priča Rajka.

Druga junakinja ove priče, doktorica Čolaković smatra da nije uradila ništa posebno, jer je kuću naslijedila od ujaka, pa je smatrala da treba da je ustupi nekom kome je zaista potreban krov nad glavom.

Rajki je to mnogo značilo.

„Ovo je meni veliki podstrek i sigurnost, da dok god budem mogla, a nijesam prestara, da se bavim ovim poslom, bez odustajanja, i nadam se da ću to prenijeti na svoju djecu. Mislim da je to najdivniji osjećaj, pružiti toplinu doma i svu ljubav ovog svijeta djetetu koje nijesi rodila i prihvatiti ga na taj način kao da je tvoje i uspjeti svoju djecu naučiti da tu djecu doživljavaju kao svoje“, dodaje ona.

“U čitavu priču od početka je bio uključen i nikšićki Centar za socijlani rad. Sa ponosom ističu da je kuća pripala nekom ko je to, zbog svog humanog poziva i promocije nesrodničkog hraniteljstva, zaista i zaslužio.

“Želimo da apelujemo na sve ljude dobre volje koji imaju mogućnosti, a vole i mogu da brinu o djeci, da se jave i slijede Rajkin primjer, da budu potencijalni hranitelji, svoj djeci koja nemaju adekvatnu roditeljski brigu“, poručila je Milena Nikolić iz Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine.

Djeca koju rodbina prihvati i odgaja primjeri su srodničkog starstljstava duboko ukorijenjenog u tradiciji našeg naroda. Trenutno se u Nikšiću u 39 takvih porodica nalazi 61 dijete, dok je Rajka jedina nesrodnička hraniteljka iz Nikšića.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!