Dobrodošli u Beranske ulice uspomena!

Ne prođe mnogo vremena, a da se tako poneko, ili neki, ne oglase željom da budu kumovi beranskim ulicama, uličicama ili sokacima, i to onako kako to samo njima odgovara, njihovom političkom i rodbinskom ubjeđenju, ne pitajući, pri tom, ostale stanovnike naše varoši, šta misle o tome.

Slično onome što se uveliko zbivalo i zbiva sa gradnjom i izgradnjom raznih građevina, pa i spomenika, spomen obilježja i bista. Ako se svakodnevno spominju nekakva demokratska kretanja i težnje, onda bi bilo najprirodnije da se za tako važna i značajna pitanja koja treba da odslikavaju bit i suštastvo jednog naselja, pita, upravo demos, dakle, narod!

Od 1945. godine našu varoš, koja s ponosom nosi  divni slovenski i srpski naziv Berane, sa širokim i dugim ulicama, prostranim trgovima, sa izuzetno starim naseobinama u okruženju, vlasti pretvaraju u o ono što ona nije bila ni u doba turske vladavine – u pravcijatu kasabu! Čak su joj bili i oduzeli taj iskonski naziv i prozvali je po nekome ko je u beranskoj dolini boravio svega četiri sata, a ništa joj dobro nije donio.

Slično je bilo  i sa označavanjem ulica, pa su one dobijale čudnovate nazive, takođe, na osnovu partijskih i ostalih zasluga, a sličan, ako ne i isti naum, žele da ostvare i neki sada, u dvadestprvom vijeku. Naravno treba se oduprijeti pokušajima takvih bezobzirnih promjena i ,,novinama“,  i izabrati jedan sasvim nov način imenovanja ulica i trgova, po kojem bi Berane bilo prvo gradsko naselje u Crnoj Gori, a, vjerovatno, i u širem okruženju, prepoznatljivo po nečem novom, jedinstvenom, a to bi bilo to da se ulice nazivaju, ne po raznim ličnostima, nego po nečem sasvim drugom, a to je da ti nazivi budu opisni, izvan svih političkih i drugih zavrzlama, i za sva vremena.

Naravno, to ne znači da ulica ne bi mogla nositi ime neke ličnosti, ali samo one koja je mnogo zadužila svoj kraj, ali samo po dobru! Zato je neshvatljivo da do sada svoje ulice nijesu dobili zograf Strahinja Budumljanin, koji je pronio slavu beranskog kraja i šudikovske slikarske škole, slikajući freske i ikonostase u mnogim poznatim manastirima, serdar Janko Vukotić, koji je zauvijek protjerao Turke iz beranskog kraja i Berana, nanijevši im, sa svojim ratnicima, žestoki poraz, onda Maksim Popović Lužac, koji se zatvorio sa još 29 junaka u Manastir Đurđevi Stupovi, da ga odbrani od Turaka i njihovih domaćih pomagača, pa Divna Veković (Pajković), prva crnogorska dentiskinja, koja je uz to i prva prevela ,,Gorski vijenac“ sa srpskog na francuski jezik, nosilac visokih francuskih odlikovanja, koju su mučki ubili beranski komunisti na Zidanom Mostu u Sloveniji, onda Jovan Klisić, začetnik hirurgije u sjevernom dijelu Crne Gore, akademik Milisav Lutovac, geograf, tvorac najznačajnijeg naučnog đela o beranskoj kotlini, Olga Šoškić, prva žena-sportski pilot Crne Gore, heroina visina, itd.

Ta lista zaslužnih građana beranske kotline je duga, jer je ovaj kraj iznjedrio mnogo poznatih ličnosti iz različih oblika ljudske djelatnosti, pa je, samim tim, znatno otežan i odabir, a, uistinu,  premalo je ulica, koje bi nosile njihova imena i prezimena! No, ako bi se ikada opredijelilo za opisne nazive, onda bi ulicu koja vodi kroz beransko predgrađe Luge trebalo nazvati Desna ulica (jer se nalazi na desnoj obali Lima), ulicu pored Lima na suprotnoj obali, koju treba zabraniti u određeno vrijeme za saobraćaj i koja treba da poprimi oblik pravog šetališta, treba nazvati Lijeva ulica. Gornju ulicu na Lugama, uporednu sa Desnom ulicom, treba nazvati Luška. Ulica od početka Taluma, pored Gimnazije, do glavnog mosta, treba da se zove Gimnazijska, a od bolnice do vunovlačare Veskovića – Beranselska.

Ulica kroz Hareme, odnosno Prosine, treba da bude Jasikovačka, ona koja se nastavlja na glavnu ulicu  u pravcu sjevera Komska (kao što se i nekada zvala), a ona u pravcu istoka do mosta Ulica Platana (starije Beranke i Beranci znaju da su tu bili ogromni platani, sve do mosta).

Najduža beranska ulica koja vodi od sjevernog ulaza u varoš do magistralnog pravca prema Andrijevici, a koju i dalje nazivaju po nepostojećem prazniku, treba prozvati Duga ulica. Ulicu od stare Muzičke škole prema Tehničkoj školi treba nazvati Ulica roda. Ulica koja se naslanja, s juga, na glavnu ulicu, koja treba da bude samo Glavna ulica, treba da se zove, kao i nekada – Polimska ulica. Jedna od najstarijih beranskih ulica, koja presijeca Polimsku u pravcu istok-zapad i vodi pored stare Pilane i nekadašnje Piljotine do Bogavskog brda treba da bude Gornjoselska ulica.

Ulica od Duge, pored osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ do fudbalskog stadiona, treba da se zove Đačka ulica, treba da postoji i Novonaseljska ulica, zatim Limska, Obalska, Rudeška, Poštanska, Lužačka, Budimljanska, Pečička, Dolačka, ulica Lipa, ulica ,,Česama“,  itd.

Uostalom, vi svi možete biti kumovi neke od naših ulica, onih većih ili manjih; ako u vašoj ulici ili uličici postoji dosta jorgovana, zašto ona ne bi bila ulica Jorgovana, zašto neka od ulica koju čine kuće sa dvorištima, ne bi bila ulica Trešnji ili Cvjetna ulica?

Zašto u kraju u kojem postoji  preko 130 vrsta jabuka ne bi bila i ulica Jabuka, zašto uličica koja vodi ka zelenoj pijaci ne bi bila ulica Petrovača? U tim nazivima ne postoji politička ostrašćenost, ne postoji nešto što može podijeliti i razdijeliti narod ovog kraja, u njima samo titra dah našeg bitisanja, dah naših isprepletanih sudbina, u njima postoji samo ono što nas spaja! Ovakve ulice žive u mojim pričama, a i svaki beranski taksista zna gdje treba da vas odveze, ako mu ovako nazovete ulicu u koju želite stići.

Zato, dobrodošli u beranske ulice uspomena!

MILIJA PAJKOVIĆ

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!