Dogovoreno jačanje saradnje policija

#SlavkoStojanović #UpravaPolicijeCg #CgŠvajcarska

Tokom posjete direktora Uprave policije MUP-a Slavka Stojanovića Švajcarskoj federalnoj policiji izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom odličnom saradnjom dvije policije i iskazana spremnost za njeno dalje unapređenje.

.

Sastanku sa direktoricom Švajcarske federalne policije Nikoletom dela Vale prisustvovali su i pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Enis Baković i rukovodilac NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, tokom sastanka izraženo je obostrano zadovoljstvo organizacijom ove posjete, kao nastavka sastanka održanog u Podgorici u aprilu 2016. godine kada su Dela Vale i Stojanović potpisali Sporazum između Vlade Crne Gore i Saveznog savjeta Švajcarske o policijskoj saradnji u borbi protiv kriminala.

„Takođe je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom odličnom saradnjom koja se između policija Crne Gore i Švajcarske odvija posredstvom policijskog atašea, kao i Interpola i Europola“, navodi se u saopštenju.

Stojanović je, dodaje se, direktoricu Dela Vale upoznao sa rezultatima Uprave policije u oblasti međunarodne policijske saradnje i pozitivnim ocjenama rada koje ima NCB Interpol Podgorica, a koje su iznijete tokom nedavne posjete Generalnog sekretara Intepola Jirgena Štoka Crnoj Gori.

„Sastanak direktora policija Švajcarske i Crne Gore bio je posvećen ključnim temama od obostranog interesa, među kojima su i borba protiv organizovanog kriminala i terorizma i sprječavanje ilegalnih migracija“, kazali su iz policije.

Kako ističu, Dela Vale je pohvalila napore Crne Gore u izradi strategije i akcionog plana za sprječavanje radikalizma i nasilnog ekstremizma kao bitnog preduslova u prevenciji terorizma.

„Stojanović je upoznao koleginicu Dela Vale o rezultatima bezbjednosnih službi u Crnoj Gori u prevenciji radikalizma i nasilnog ekstramizma, kao i o policijskim aktivnostima vezanim za strane borce. Činjenica da je Crna Gora postala 29. članica NATO-a je takođe, istaknuto je, bila značajna i u ovoj oblasti jer je kroz ovaj bezbjednosni sistem našim službama omogućen protok određenih informacija iz ove oblasti koje do tada nisu bile dostupne“, navode iz policije.

U pogledu međusobne saradnje u oblasti organizovanog kriminala, kako navode, od strane švajcarskih sagovornika još jednom je apostrofirana ključna uloga crnogorske policije u okviru projekta Pink Panter, bez čijeg učešća švajcarska policija ne bi imala uspjeha u identifikovanju i procesuiranju lica iz Crne Gore koja su vršila razbojništva na teritoriji Švajcarske.

„Zajednički je iskazana spremnost dalje saradnje na ovom planu i učešće Crne Gore u projektu Diamond koji je sada preuzeo Interpol, a tiče se kriminalnih grupa koje vrše razbojništva na teritoriji Švajcarske. Direktor Stojanović je još jednom potvrdio odličnu saradnju po ovom pitanju s obzirom da je Crna Gora dala značajan doprinos u sprovođenju ovih međunarodnih istraga“, kazali su iz policije.

Kako je saopšteno, Dela Vale i Stojanović su konstatovali da je potrebno osnažiti saradnju na polju razmjene iskustava i najboljih praksi u borbi protiv kompjuterskog kriminala, te u oblasti forenzičkih ispitivanja elektronskih uređaja koji su korišćeni za vršenje krivičnih djela. Tom prilikom je, dodaju, dogovoreno uključivanje eksperata iz crnogorske policije u buduće tematske radionice kao i na sastancima koje periodično organizuje policija Švajcarske.

„Zaključeno je da je potrebno dalje jačati saradnju preko postojećih kanala komunikacije, kao i u oblasti stručnog usavršavanja odnosno pružanja ekspertske podrške Crnoj Gori u oblasti IT i forenzičkih ispitivanja IT uređaja, a osim toga i u međusobnoj razmjeni informacija o konkretnim istragama teškog i organizovanog kriminala što se odnosi i na pojedince i članove organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na teritoriji obje države“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Stojanović se, kako se navodi, tokom posjete susreo i sa direktorom Švajcarske granične službe Jirgom Notom a razgovarali su o saradnji graničnih policija, kao i o savremenim trendovima i izazovima sa kojima se granične policije susrijeću.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!