Dogovoriće se o narednim koracima

#NaknadeZaMajke

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece poručile su, nakon današnjeg protesta ispred Ustavnog suda, da će se dogovoriti o narednim koracima.Nakon današnje odluke Ustavnog suda da odredbe Zakona kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nije u saglasnosti sa Ustavom, majke su pokušale da uđu u zgradu Ustavnog suda. Policijski kordoni su ih u tome onemogućili. Došlo je, potom, do smirivanja situacije, majke su se povukle u obližnji park, kod spomenika Kralju Nikoli, a smanjio se i broj policajaca.

Foto: RTCG

S

Nakon što su se povukle od zgrade Ustavnog suda, obratila se koordinatorka protesta Željka Savković i kazala kako je, tokom guranja sa policijom, uhapšen izvjesni Dragan Sošić.

„Ako oni koji su pokrali milione mogu da se brane iz druge države, može i on ovdje“, kazala je Savković i zatražila od policije Sošićevo puštanje.

Građanski aktivista Demir Hodžić pozvao je opoziciju da im se pridruži jer je, kako je kazao, udareno na stub društva.

„Opozicioni lideri, polažete ispit, ili ćete doći ovdje ili ste pali na ispitu“, kazao je Hodžić.

Reporter Portala RTCG javlja da je više stotina žena krenulo u protestnu šetnju, skandirajući „Ostavke, ostavke“. Majke su saopštile da predstavniku majki nije dozvoljeno da prisustvuje raspravi Ustavnog suda.

Foto: RTCG

Predstavnica majki, Željka Savković, saopštila je da to što im nijesu dozvolili da prisustvuju raspravi predstavlja uvredu za sve majke.

„Majke su izašle na ulicu da odbrane svoje pravo, a nijesu znale da će morati da brane Ustav Crne Gore“, saopštila je Savković.

Majke u protestnoj šetnji (Foto: rtcg.me)

Ona je nadležnima postavila pitanje zašto se nakon godinu i po dana razmatra inicijativa o zakonu, a ne odmah nakon usvajanja.

„Zato što im je odgovaralo da one majke koje nijesu sad na protesu dobiju naknade“, kazala je ona.

Tražile i ostavke (Foto: rtcg.me)

Jedna od učesnica protesta, Rosanda Peković, saopštila je da će se danas odrediti sudbina 21.600 porodica.

„Vidjećemo da li im je cilj da ostave te porodice bez ičega, ili će nas zaštititi. Hoćemo da vratimo status pravne države. Naš zadatak je da tražimo odgovornost od onih koji su opljačkali fabrike i ostavili nas bez posla“, kazala je Peković.

Your browser does not support the video tag.

Nakon dešavanje ispred Ustavnog suda, majke su došle ispred podgoričkog Centra bezbjednosti.

Protest ispred CB Podgorica (rtcg.me)

One traže da se pusti Dragan Sošić, koji je podržavao današnji protest i zatim uhapšen u incidentu pred vratima Ustavnog suda.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!