Дошло до ванредне ситуације, „Јадрану“ се приближило непознато пловило?

Неидентификовано пловило наводно није одговарало на радио-позиве, а ушло је у зону коју сваки ратни брод, а „Јадран“ има тај статус, сматра својим безбједносним периметром.

Image result for једрењак јадранЈедрењак „Јадран“ (ФОТО: Спутник)

Током крстарења школског брода Морнарице Војске Црне Горе (МВЦГ) једрењака „Јадран“, према незваничним информацијама, дошло је до мање ванредне ситуације, а из Министарства одбране тврде да није било таквих околности.

Приликом повратка са Малте за Црну Гору, у ноћи између 11. и 12. маја, тврди извор „Вијести“ са брода, у водама Јонског мора, дежурна посада је на радару, односно АИС показивачу, примијетила сумњиво пловило које се “Јадрану” приближавало великом брзином.

Неидентификовано пловило наводно није одговарало на радио-позиве, а ушло је у зону коју сваки ратни брод, а „Јадран” има тај статус, сматра својим безбједносним периметром.

Из Министарства одбране на питања „Вијести“ у вези овог случаја индиректно су одговорили да је била ријеч о вјежби.

“Током читавог трајања пловидбе није се десила ниједна ванредна ситуација (осим школских вјежби), а поготово није било никакве терористичке пријетње по школски брод “Јадран”. Како није било никаквих изненадних ванредних ситуација по посаду и сами брод, није било никакве потребе за активирањем савезника из Морнарице или других служби Италије”, саопштили су из ресора којим руководи министар Предраг Бошковић.

На броду су били студенти Поморског факултета из Котора, на рути Тиват-Валета-Тиват. Извор „Вијести“ са брода истиче да се непознато пловило кретало великом брзином, те да су га сензори „Јадрана“ аутоматски означили као „пријетњу“, због чега је покренута стандардна оперативна процедура за дјеловање у тим ситуацијама. То значи да је посада „Јадрана“, као и два укрцана припадника специјалних снага Морнарице ВЦГ – Поморског одреда, добила борбену узбуну и подијељено им је стрељачко наружање са бојевом муницијом. Из предострожности, по два наоружана припадника ВЦГ заузела су положаје на прамцу, боковима и крми брода. „Јадран“ је попалио рефлекторе и са њима освијетлио околину брода, преко радија је пловилу наложено да се удаљи, што је и урађено, а саговорник наводи да је командни кадар и посада брода регаовала професионално и у складу са процедуром. На „Јадрану“ током ове пловидбе био је и командант МВЦГ, капетан фрегате Веско Томановић, као и неколико представника МО, предвођених помоћником министра Михаилом Волковим.

Извор: Вијести

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!