Дворцу краља Николе враћају стари сјај

Оштећена фасада, мемљиви зидови, влага и хладноћа, укратко је опис стања у ком се налази Дворац краља Николе у Никшићу, једно од најзначајнијих кутлурних добара у Црној Гори. Но, годинама немара дошао је крај, а у садашњем музеју у току је припрема конзерваторског пројекта, након којег ће се приступити потпуној санацији и рестаурацији здања саграђеног 1900. године.

http://rtcg.me/upload/boxFileData/2018/02/13/267468/dvorac.mp4“ />Your browser доес нот support the видео таг.

На папиру културно добро под заштитом државе, у ставрности заправо без бриге и заштите надлежних.

Хладне просторије, влага, буђ, оронули плафони, то је вишедецнијска слика Дворца краља Николе, мјеста у ком је Стана Марушић као руководилац музеја провела радни вијек, како каже, у немогућим условима.

„Годинама пропадају и збирке и зграде, а ми смо овдје радили у немогућим условима, дворац се никад није гријао“, каже Марушић за ТВЦГ.

Посљедња велика рекнострукција дворца рађена је почетком осамдесетих, али баш тада креће његово нагло пропадање. Зато ових дана у дворцу борави тим козерватора, архитеката и историчара умјетности. Ради се конзерваторски пројекат у сарадњи министарства културе и општине Никшић који ће овом здању вратити сјај који заслужује.

„Право да вам кажем са садашњим својим изгледом није репрезент какв би требало да буде, јер ипак ово је један изузетан културни пејзаж заједно са црквом. Ми овдје сада узимамо узорке малтера, правимо компарацие са изворним пројектом гледамо шта је остало оригинано, јер је дворац претприпо велике реконструкције током времена, а чак је био и бомбародав током Другог свјетског рата“, наводи конзерватор Жељко Челебић.

У управи музеја много очекују од реконструкције дворца будући да је због његовог пропадања дио збирке повучен, током година пет пута је чак био и на мети пљачкаша, а никад довољно ни туристички искоришћен.

„У зграду треба да буде уведено гријење, треба да се напараве сви услови у смислу влажности ваздуха, која је одговарајућа, свјетлост и све пропозиције на које нас Закон о музејској дјелатности обавезује“, поручује директорица ЈУ Музеји и галерије Јелена Ђукановић.

Пројектом ће се покушати вратити провобитни изглед здању, које је саграђено 1900, као љетња резиденција црногорском владару. Годинама након рата у њему су били смјештени гимназија и основна школа Лука Симоновић, а од 1984. музеј, библиотека, архив и галерије.

Дарко Булатовић, ТВЦГ

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!