Eksterni i stručni ispit 1. i 2. juna

#MinistarstvoProsvjete #EksternaMatura

Polaganje eksternog maturskog i stručnog ispita iz stranog jezika učenici srednjih škola polagaće 1. juna, dok će ispit iz matematike polagati 2. juna, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Eksternost znači da za sve učenike važe jedinstvena ispitna pravila (Foto: ilustracija, pixabay)

Polaganje eksternog maturskog i stručnog ispita počelo je 21. aprila, kada su učenici polagali ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti; albanskog jezika i književnosti.

“Učenici koji polažu eksterni maturski ili stručni ispit školske 2016/17. godine, nakon povratka sa školovanja iz inostranstva, ispite će polagati u prostorijama Ispitnog centra 15. juna (crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost; albanski jezik i književnost) i 16. juna 2017. godine (strani jezik ili matematika) sa početkom u 14 sati”, navodi se u saopštenju.

Maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja. Ispit se polaže nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja.

“Cilj ovakvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima”, saopšteno je iz Ministarstva.

Eksternost pri polaganju maturskog i stručnog ispita znači da za sve učenike važe jedinstvena ispitna pravila, sadržaj ispita je isti za sve, ocjenjivanje je od strane ocjenjivača koji pregledaju test knjižice sa bar-kodom.

“Položen maturski i stručni ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na visokoškolskoj ustanovi. Učenik koji položi stručni ispit stiče nivo stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem trajanju. Pored toga, polaganjem stručnog ispita učenik stiče i odgovarajuće stručne kvalifikacije, u skladu sa zakonom”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Raspored polaganja ispita se možete preuzet

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!