Filaret se izvinio Vladi Crne Gore zbog besjede u Dovolji

By kristina jerkov

1609filaret


E
piskop mileševski Srpske pravoslavne crkve Filaret danas se izjavom dostavljenom Sinodu SPC, izvinio patrijarhu Irineju i vrhu SPC, ali i vladama Crne Gore i Srbije, kao i predstavnicima Evropske unije zbog svog govora u Manastiru Dovolja, prenosi Blic.

– Na prvom mjestu odričem se potpuno nepromišljene i nedgovorne tvrdnje da „ova Crkva više nije Crkva što je nekada bila“, „da je to neka nova Crkva koju ja ne priznajem“ – navodi Filaret i napominje da je bio, jeste i ostaje episkop SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom.

On dodaje da su njegove riječi „pod emotivnim nabojem izgovorena besjeda, krajem avgusta na praznik Velike Gospojine, u Manastiru Dovolja u Crnoj Gori“, izazvale opravdanu uznemirenost u javnosti.

– Tada izgovorene reči bile su izraz trenutačne lične opterećenosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rješavanjima suštinskih pitanja našeg naroda – dodaje Filaret.

Episkop SPC se, osim vrhu te crkve, izvinio vladama Srbije i Crne Gore, i predstavnicima EU Ketrin Ešton i Angeli Merkel, kao i ostalima koji su se „sa razlogom našli pogođeni, naročito zbog episkopu nepriličnih izraza“ u bjesedi.

Podsjećamo, Filaret je u svom govoru pominjao SPC, premijere Srbije i Crne Gore, odnos prema EU i nedavni sastanak u Berlinu čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel, a učesnica Ketrin Ešton.

– Jedva vas čeka Angela Merkel u Berlinu, nema koga da primi nego vas iz Šumadije i vas iz Crne Gore, nema s kim da popije jutarnju kafu, da se porazgovara o budućnosti EU. Bojim se ako odete tamo da se nećete vratiti. Neće vas onda Šumadija i Crna Gora i Srbija prihvatiti ovakve kakvi jeste, a nikakvi ste. Merkelova vas zanosi i duhovnom i fizičkom ljepotom. Eštonka vam još više prija sa onim krezavim zubima i svojim izgledom. Nemojte tako raditi. Treba ponovo da vratite dostojanstvo i ponos časnoj Crnoj Gori, a ne ovoj koju ste stvorili da bude puž svakome. To treba časnoj i ponosnoj Srbiji, Šumadiji koju su nam preci ostavili. To Srbiji treba, a ne ove političke fukare koje ne umiju da se prekrste – rekao je Filaret u besjedi 28. avgusta u selu Premćani kod Pljevalja.

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!