GA: Vratiti dostojanstvo Parlamentu

#GrađanskaAlijansa #SvjetskiDanDemokratije

Građanska alijansa (GA) poziva sve političke aktere da uspostavljajući dijalog vrate dostojanstvo Parlamentu jer je kako navode, obaveza i odgovornost upravo te institucije da bude primjer i inicijator svih pozitivnih demokratskih promjena.

.

U susret Svjetskom danu demokratije, Građanska alijansa podsjeća da Crnoj Gori predstoji dug i naporan proces i poziva na dijalog kao jedini put ka ostvarenju tog cilja.

„Iako je u javnosti često prisutna fraza da Crna Gora ostvaruje napredak, uspješno sprovodi reforme, proces transformacije i demokratizacije na svim nivoima, svjesni smo da napredak izostaje i da je kriza duboka i prisutna u gotovo svim sferama društva“, navodi se u saopštenju.

Iz GA ističu da Crna Gora još uvijek nije postigla zadovoljavajući nivo i brzinu pozitivnih demokratskih promjena a u prilog tome, kako navode, svjedoče brojni izvještaji međunarodnih organizacija.

„Pored brojnih problema sa kojima se suočavamo, poput borbe sa korupcijom, organizovanim kriminalom, reformom i depolitizacijom javnog sektora, poštovanjem ljudskih prava, ocjenjuju da se trenutno jedan od najozbiljnijih izazova ogleda u urušavanju institucije Parlamenta i nepostojanja dijaloga unutar nje“, navodi koordinatorka programa GA, Sanja Rašović.

Imajući u vidu takvu situaciju, kako je kazala, uz podjele i nerazumijevanja na svim nivoima, preostaje samo da i dalje vjerujemo u moć dijaloga.

„Kontinuiran i konstruktivan dijalog Crnoj Gori se nudi kao jedini opšteprihvaćen cilj i jedini način za prevazilaženje aktuelnih konflikata“, kazala je Rašović.

Ona napominje da dijalog mora imati stvaralačku funkciju, iz njega se kako je kazala, mora izroditi kompromis, u suprotnom, ocjenjuje, pretvara se u ispraznu retoriku koju smo svi imali prilike da čujemo, više puta, u prethodnom periodu.

„Stoga, pozivamo sve političke aktere da uspostavljajući dijalog vrate dostojanstvo Parlamentu jer je obaveza i odgovornost upravo ove institucije da bude primjer i inicijator svih pozitivnih demokratskih promjena“, ističe Rašović.

Generalna skupština UN-a 2007. godine proglasila je 15. septembar za Svjetski dan demokratije, podstičući zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji i konsolidaciji demokratije. Interparlamentarna unija promoviše Svjetski dan demokratije preko svojih parlamenata članica u 162 zemlje svijeta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!