Godišnje iz Crne Gore ode 25 ljekara

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za „Dan“ da je zbog katastrofalnih uslova za rad i niskih zarada samo u poslednjih 12 mjeseci 21 ljekar napustio Klinički centar Crne Gore, Opštu bolnicu u Nikšiću i domove zdravlja u ta dva grada.

Ona ističe da Ministarstvo zdravlja ne vodi brigu o velikom odlivu specijalista i nema nikakve podatke o tome. Popović Samardžić upozorava da je i ovo stanje posledica blokade Ljekarske komore i brutalnog obračuna ministra zdravlja Kenana Hrapovića sa ljekarima.

Prema zvaničnom dokumentu iz Ljekarske komore, Crnu Goru je od početka 2015. godine napustilo 67 ljekara koji su u inostranstvu zasnovali radni odnos. Kada tom broju dodamo i ukupan broj ljekara koji su iz javnog zdravstva prešli u privatne zdravstvene ustanove dolazimo do frapantnog podatka da je javno zdravstvo za dvije i po godine napustilo više od 10 odsto ukupnog broja ljekara. KCCG su u 2017. napustila tri od ukupno šest kardioanesteziologa, Sergej Radović je profesionalni angažman nastavio u Sloveniji, Dušan Matkoviću Kuvajtu, dok je Ljiljana Bobić otišla u penziju.

Kako tvrde u sindikatu DZ Podgorica, napustila ih je ljekar Snežana Lučić, koji je novi radni angažman zasnovala u Njemačkoj. Opštu bolnicu Nikšić napustila je pedijatar Nataša Božović, koja je sa radom nastavila u Sloveniji. Dom zdravlja Nikšić napustio je Marko Tomići radni angažman nastavio u Danskoj, kao i ginekolog Svetlana Mijanović, koja je nastavila rad u privatnoj praksi. Razlozi njihovog odlaska su niske zarade, katastrofalni uslovi rada, loša organizacija posla, nedostatak protokola i normativa, visoki rizici sa kojima se nose zbog prethodno navedenog, međuljudski odnosi, privilegovanje pri dodjeli specijalizacija i usavršavanju, kao i neriješeno stambeno pitanje – ističe Popović Samardžić.
Samardžić pojašnjava da iz javnog zdravstva godišnje ode 25 ljekara, a da je do oktobra ta kvota ispunjena.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!