Godišnjica katastrofalnog zemljotresa: Sjećanje na dan kad se tresla Crna Gora

#Godišnjica #Zemljotres #CrnaGora

Foto: Guliver getty

Na današnji dan 1979. godine Crnu Goru je pogodio katastrofalni zemljotres u kojem je život izgubila 101 osoba, više od hiljadu je bilo povrijeđenih, a oko 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale dogodio se u 7:19 časova, petnaestak kilometara od obale između Bara i Ulcinja. Potres tla trajao je deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži. Potres je oštetio oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Prema izvještaju UNESCO iz 1984. ukupno 1.487 objekata je oštećeno, od kojih su skoro polovina domaćinstva, dok je broj oštećenih spomenika kulture bio veći od 1.000.

Odmah posle zemljotresa, Savezno izvršno vijeće SFRJ odlučilo je da se svim zaposlenima svakog mjeseca odbija dva odsto od plate na ime doprinosa radi saniranja štete u Crnoj Gori. Tada je SFRJ imala više od 20.000 stanovnika, a doprinosi za Crnu Goru plaćani su 9 godina.

Standard

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!