Građani da dostave podneske do 24. novembra

#Društvo #MinistarstvoSaobraćaja

zabranasaobracaja-1000x555.jpg

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pozvalo je građane da do 24. novembra dostave podneske i razmotre niz novonastalih ciljeva za strategiju razvoja saobraćaja.

Ministarstvo je nakon perioda konsultacija, prikupljanja podataka i analize sektora saobraćaja u Crnoj Gori, objavilo niz novonastalih ciljeva za strategiju razvoja saobraćaja.

“Ciljevi utvrđuju konkretne aktivnosti koje će biti uključene u strategiju i obuhvatiti potencijalne intervencije u sektoru puteva, željeznice, pomorstva i vazdušnog saobraćaja, kao i nove politike i organizacione promjene na nacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su pozvali građane da razmotre niz novonastalih ciljeva i pruže povratne informacije ekspertskom timu angažovanom na izradi strategije prije razrade njenog nacrta.

Dokument kojim se utvrđuju novonastali ciljevi dostupan je na veb stranici Ministarstva.

„Relevantne podneske o prezentovanom materijalu potrebno je dostaviti u pisanoj ili elektronskoj formi na mejl adresu Ministarstva odnosno preko arhive”, navodi se u saopštenju.

Uz pomoć strategije razvoja saobraćaja Ministarstvo će moći da uspostavi održiv okvir za poslove iz svog resora, kao i da postavi temelj budućeg razvoja sektora saobraćaja, na način koji zadovoljava društveno-ekonomske potrebe Crne Gore.

U okviru strategije je ukazano na niz problema koji iziskuju rješenja, a među kojima je i konstatacija da su putevi u dobrom stanju, izuzev potrebe za rehabilitacijom lokalnog karaktera u slučaju regionalnih puteva.

“Bezbjednost saobraćaja na putevima je jedno od pitanja koje treba razmotriti u strategiji. Iako se broj nesreća i žrtava smanjuje, pripadajuće brojke su i dalje visoke u odnosu na prilike u Evropskoj uniji”, navodi se u dokumentu.

Program izgradnje puteva, kako je ocijenjeno, iziskuje velika finansijska sredstva, pa država mora da pronađe nove načine finansiranja.

“Očekuje se rast drumskih i željezničkih putovanja u budućnosti i to će neizbježno imati uticaj na učinkovitost državne mreže i planiranih autoputeva”, dodaje se u dokumentu.

Strateški ciljevi studije su ekonomsko blagostanje, sigurnost i bezbijednost, ekološka održivost, integracija u EU.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!