HN se sprema za otvaranje plažnih barova, buke još nema

#Društvo #Buka #HercegNovi #Muzika #PlažniBarovi

herceg-novi-noc-7.jpg

Turistička sezona još nije u punom zamahu, neka kupališta u Herceg Novom još čekaju čistače, a otvoreni šankovi na njima tek se otvaraju, prenosi radio Jadran.

Živa svirka na plažnim barovima obično počinje krajem juna, ali Komunalna policija u Herceg Novom kontinuirano sprovodi kontrolu buke u lokalima.

Za sada, bilježe neznatan broj pritužbi građana, kojih je bilo uglavnom kad su se proslavljale maturske, drugarske i oproštajne večeri osnovaca i srednjoškolaca.

“Ugostitelji za sada poštuju propisanu jačinu i kazni nije bilo. Ipak, po pozivu smo izlazili na teren i provjeravali, ali sve se svodilo na opomene, nakon čega bi ugostitelji utišali muziku. Bilo je samo manjih odstupanja, kažu nam u Komunalnoj policiji. Sa druge strane, za očekivati je da će i ovog ljeta to vjerovatno biti ponovo jedan od problema na koji će se žaliti gosti, ali i domaći, budući da od Igala do Novoga zakupci uveliko pripremaju lokacije za otvorene šankove, sa plažnim mobilijarom preko dana, do bina, rasvjete i ozvučenja za popodnevne ili noćne žurke”, ističu iz policije.

Jedan od razloga što se ugostitelji, za sada, pridržavaju propisane jačine buke, vjerovatno su i rigorozne novčane kazne, koje variraju od 500 eura pa naviše.

“U slučaju prekoračenja buke, kazna za privredno lice je 1.000 eura, isto kao i za odgovorno lice. Čim dođe do prekoračenja buke, to uglavnom povlači i prekoračenje radnog vremena, pa u tom slučaju, kazna za pravno lice je 500 eura, a 1.500 za odgovorno lice”, pojašnjavaju u Komunalnoj policiji.

Dozvole za eventualno prekoračenje buke ugostitelji su dužni da traže nekoliko dana prije dana kada gostuje neki muzičar, a dozvole izdaje Sekretarijat za privredu, uređenje i ekonomski razvoj.

Herceg Novi je podijeljen na osam akustičnih zona u kojima nivo dozvoljene buke varira od 30 do 60 decibela, u periodu od 7-19, 19-24 i od 24-7 časova ujutru.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!