HRA: Da se kazni Skupština jer u Savjet RTCG nije vratila Đurovića

603496_goran-djurovicjpg-1.jpg

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je nadležne da kazne Skupštinu, jer nije vratila Gorana Đurović na mjesto Savjeta RTCG koji je, kako tvrde, istekao juče 14. februara.

“Đurovićev advokat Dalibor Tomović podnio je jutros Osnovnom sudu u Podgorici predlog za novčano kažnjavanje odgovornog lica u Skupštini i Skupštine kao organa zbog neizvršavanja odluke suda i zatražio najviše kazne imajući u vidu težinu prekršaja i posebno bezobziran stav Skupštine prema sudskoj vlasti, u vidu i javnog nipodaštavanja i unižavanja odluka suda”, navode iz HRA.

<<<Osnovni sud: Vratiti Đurovića u Savjet RTCG<<<

Kako objašnjavaju, Zakon o izvršenju i obezbjeđenju propisuje u članu 230 da će sud rješenjem o izvršenju izvršnom dužniku ostaviti primjeren rok za ispunjenje obaveze i zaprijetiti mu izricanjem novčane kazne ako u određenom roku ne ispuni obavezu.

“Zaprijećene kazne su od 200 eura do 2.000 eura za odgovorno lice, a za organ vlasti od 2.000 eura do 20.000 eura. Zakon propisuje da će sud, prilikom odmjeravanja visine novčane kazne u propisanim granicama, voditi računa o značaju radnje koju je izvršni dužnik bio dužan da izvrši, kao i o drugim okolnostima slučaja”, dodaju oni.

Iz Agencije upozoravaju da odluka vladajuće koalicije da Skupština ne poštuje odluku suda o privremenoj mjeri u slučaju Gorana Đurovića, predstavlja poseban politički pritisak na vijeće Osnovnog suda u Podgorici, koje, kako dodaju, odlučuje o prigovoru Skupštine na privremenu mjeru.

“Neskriveno nepoštovanje sudskih odluka i pritisak na sud je sasvim neprimjereno demokratskoj državi koja je kao članica Savjeta Evrope dužna da obezbjedi vladavinu prava i koja nastoji da postane članica Evropske Unije”, zaključuju oni.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!