I Nikolu Vukčevića vratiti u Savjet RTCG

Nikola-Vukcevic-rtcg-1.jpg1_-1.jpg

Osnovni sud u Nikšiću donio je privremenu odluku kojom je naloženo dase Nikola Vukčević vrati u Savjet RTCG roku od osam dana.

Ista odluka ranije je donijeta i u slučaju Gorana Đurovića.

<<<Osnovni sud: Vratiti Đurovića u Savjet RTCG<<<

Podsjetino, Skupština je 23. novembra prošle godine, razriješila Vukčevića na prijedlog Administrativnog odbora nakon što je Agencije za sprječavanje korupcije 10. oktobra 2017. godine, ocijenila da je on u sukobu interesa.

<<<Vukčević: Razriješen sam zbog nepostojeće povrede zakona<<<

Vukčević se na odluku Agencije žalio Upravnom sudu, koji je utvrdio da je tužba osnovana, a tada je poručio da je razriješen zbog nepostojeće povrede zakona.

Nevladin sektor pozdravio odluku Suda

Ovu odluku pozdravili su predstavnici nevladinih organizacija i ovom prilikom poručuju da ovakve sudske odluke, u atmosferi nezabilježnih pritisaka vladajuće partije, predstavljaju snažan impuls za povratak povjerenja u pravosuđe.

“Skupština Crne Gore i njeni poslanici ne mogu biti iznad zakona i sudskih odluka. Moguća opstrukcija vlasti da poštuje sudske odluke i zakone ove države bi dalje štetila državnom interesu Crne Gore. Stoga, očekujemo da Skupština odnosno vladajuća većina hitno i dosljedno primijeni sudske odluke, a što znači i obustavljanje procesa imenovanja Ivana Jovetića na mjesto Nikole Vukčevića, kako bi spriječila dalja usložnjava inače već vrlo složene situacije u koju je sistem doveden nezakonitim odlukama vladajuće većine”, poručuju oni.

Takođe, vjeruju da Ivan Jovetić, kao član akademske zajednice, u ovakvim okolnostima ne želi da nosi hipoteku svog izbora i da će se i on odrediti prema tome u skladu sa javnim interesom.

“Postupanje suda u slučajevima nezakonito smijenjenih članova Savjeta RTCG nije samo u fokusu zainteresovane domaće javnosti već i međunarodne i značajno će uticati na ocjenu sistema vladavine prava u predstojećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a samim tim imati ogroman uticaj na dalji kredibilitet procesa pregovora”, navode predstavnici NVO-a.

Ovo saopštenje su potpisali izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, predsjednik UO, Institut alternativa (IA) Stevo Muk i predsjednik UO, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI) Zlatko Vujović.

A.G.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!