„Igranje sa zakonom i životima majki“

#DemokratskiFront #NaknadeZaMajke

Odluka Ustavnog suda djeluje gotovo smiješno u situaciji u kojoj država, koja je Ustavom definisana kao država socijalne pravde, od sirotinje otima i onaj minimum koji je omogućila, ocijenile su žene Demokratskog fronta (DF).

Danas ispred Ustavnog suda

Ustavni sud je ocijenio da odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece,

“Još jednom pozivamo sve građane Crne Gore da shvate da ovdje niko više nije siguran. Grubo igranje sa zakonom i životima ovih žena i njihovih porodica govori da smo dotakli samo dno, i da je pitanje dana kada će udariti na penzije i plate”, navode žene DF-a.

One, kako dodaju, najoštrije osuđuju “nepotrebnu brutalnost policije prema majkama koje su protestovale ispre Ustavnog suda”. “Još jednom pozivamo organe reda da se suzdrže od upotrebe sile. Vlada Duška Markovića očigledno je izgubila kompas pa u svom neznanju udara tamo gdje je najlakše – na socijalno ranjive kategorije”.

Žene DF-a smatraju da je zakon o nakndama za majke sa troje i više djece, iako loš, usvojen i omogućio je kakvu takvu sigurnost za veliki broj žena, “koje iako se pokušava tako predstaviti u javnosti – nijesu radile ne zato što nijesu htjele, već zato što im neoliberalna, katastrofalna i pogubna politika nije omogućila ni radno mjesto, ni zdravu budućnost za njihovo potomstvo”.

“U situaciji kada država koja je Ustavom definisana kao država socijalne pravde od sirotinje otima i onaj minimum koji je omogućila, djeluje gotovo smiješno odluka Ustavnog suda kojim se ove naknade proglašavaju neustavnim”, kazale su žene DF-a.

Kako navode, ne treba ništa da čudi u “privatnom feudu koji pod svojom šapom drži nekoliko familija, dok ostatak stanovništva jedva da dobija i mrve sa njihovih prebogatih trpeza”.

Kako dodaju, Crna Gora nije lider u regionu. “Ona je talac nekolicine koji iz dana u dan pokazuju da se bez posljedica mogu kockati sa našim sudbinama – i jedino liderstvo koje ćemo možda dobiti jeste lidera jeftine radne snage koji će od svojih plata kupovati pelene u strahu od otkaza”.

“Izlaz je samo jedan. Smjena sistema i ekonomske reforme, jer ukoliko ove sadašnje strukture nastave da vladaju – mi nećemo govoriti o socijalnoj politici, mi ćemo govoriti o bukvalno fizičkom istrijebljenju naroda Crne Gore”, poručuju žene DF-a.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!