Jačanje saradnje sa Slovenijom među prioritetima

#MinistarstvoProsvjete #DamirŠehović #CrnaGoraSlovenija #MitjaMočnik

Intenziviranje odnosa Crne Gore i Slovenije u oblasti obrazovanja, uključujući otvaranje više mogućnosti da dijaspore učestvuju u obrazovnim aktivnostima, posebno u izučavanju maternjeg jezika, biće među prioritetima buduće saradnje, ocijenjeno je na sastanku predstavnika dvije države.

Sa sastanka (foto: Ministarstvo prosvjete)

Ministar prosvjete Damir Šehović sastao se danas sa slovenačkim ambasadorom Mitjom Močnikom, predstavnicima slovenačkog Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta i Kancelarije za slovenačku dijasporu.

Šehović je naglasio da će Ministarstvo prosvjete, u okviru svojih nadležnosti, voditi računa o crnogorskoj dijaspori uključujući i Sloveniju, ali i pružiti punu podršku slovenačkoj dijaspori u Crnoj Gori putem jačanja zajedničkih aktivnosti obrazovnih institucija dvije države.

„Na sastanku je istaknuto da će ovo biti nastavak dobre saradnje, koja je formalizovana i postojećim Protokolom o saradnji u oblasti obrazovanja, kao i nedavno potpisanim sporazumom dvije vlade o saradnji u kulturi i obrazovanju“, saopšteno je iz Ministarstva.

Sporazum je, kako se navodi, jedan od osnova za realizaciju i jačanje programa koji se odnose na razmjenu studenata, profesora, stipendije, istraživače i eksperte, saradnju univerziteta i obrazovnih institucija, kao i na podsticanje uzajamnog učenja jezika i drugih oblika razmjene informacija.

„Sagovornici su se saglasili da postoji obostrana volja da naredni period bude obilježen realizacijom planiranih aktivnosti i izrazili uvjerenje u kontinuirani napredak bilateralnih odnosa kada je riječ o obrazovanju“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!