Još 86 visokoškolaca dobilo posao

#StručnoOsposobljavanje

Kroz drugi krug Progama stručnog osposobljavanja još 86 visokoškolaca je dobilo poslove, istakli su iz Koordinacionog tima Programa.

(ilustracija/Pixabay)

„Prijavljivanje za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem je završeno, a nakon drugog kruga prijava, još 86 svršenih visokoškolaca je dobilo poslodavca, dok je 190 ostalo bez poslodavca, usljed nekompatibilnosti potreba korisnika i tražnje poslodavaca. Oni su u drugom krugu imali priliku da biraju neka od preostalih 7.000 slobodnih mjesta“, saopštili su iz Koordinacionog tima.

Kako su naglasili, ove godine oglašeno je 10.029 slobodnih mjesta od čega 60 odsto iz privatnog, a 40 odsto iz javnog sektora.

„Za učešće u Programu prijavilo se 3.241 lice, a 3.055 ostvarilo je pravo da se stručno osposobljava tokom sljedeće godine. Jedini kriterijum za povezivanje kandidata sa poslodavcima bio je prosječna ocjena. Korisnici Programa potpisaće ugovore sa poslodavacima do 15. januara 2018. godine, kada će i otpočeti realizacija Programa u trajanju od devet mjeseci“, poručili su iz Tima.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na četiri godine realizacije Programa, od 14.252 korisnika Programa 6.865 njih odnosno 48,16 odsto je nastavilo radni angažman.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!