Kako da umanjite stres kod mačke

By kristina cetkovic

0409macke


N
eke mačke prirodno su podložnije stresu i anksioznosti od drugih. Srećom, kako bismo pomogli našim ljubimcima, na raspolaganju su nam prirodni ljekovi koji su vrlo djelotvorni i jednostavni za korišćenje. Pročitajte koje su to biljke…

Mačja metvica: Ova je omiljena biljka naših mezimica i prvenstveno se koristi za opuštanje mačaka. Najbolje je maci dati ovu biljku 15-ak minuta prije stresnog događaja, kao što je odlazak kod veterinara ili putovanje. Vaša nemirna mačka znatno će se umiriti.

Ovo je idealan poklon za vašu mačku – metvica!

Valerijana: Ova biljka ima sličnih dejstava kao i mačja metvica, sa značajnim razlikama. Nakon uzimanja valerijane mačka će se smiriti, a vjerovatno i uspavati. Valerijanu kao lijek za nesanicu koriste i ljudi, a isti efekat ima i na mačke. Takođe, stavite malo valerijane na grebalicu kada učite mačku da je koristi.

Kamilica: Mnogi pred spavanje vole da popiju šolju čaja od kamilice jer opušta i umiruje, a anti-anksiozna svojstva podjednako su djelotvorna i na mačke. Međutim, na njih bolje djeluje suvi cvijet ove biljke. Istraživanja su pokazala da kamilica sadrži supstance koje djeluju na iste djelove mozga i nervnog sistema životinja kao ljekovi protiv anksioznosti.

Hmelj: Ova biljka je glavni sastojak piva, ali hmelj zapravo ima vrlo umirujuće dejstvo na mačke. Ali, ne smirujte živce vaše mace pivom, već je dovoljno dati joj malo ove suve biljke.

Zapamtite, zbog osjetljivog organizma, najbezbjednije je mačkama davati ove biljke u sušenom obliku, a prije upotrebe, posavjetujte se i sa veterinarom kako bi se vaša mačka oslobodila stresa…

Izvori foto: zivotinje.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!